lauantai 3. marraskuuta 2012

Ruisnäkkileipä speltillä ja siemenillä



Nämä näkkileivät sisältävät ruis- ja spelttijauhojen lisäksi seesamin-, pellavan-, auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä - ja maistuvat tosi herkulliselta aivan sellaisenaan!

Maistoin näitä näkkileipiä ensimmäisen kerran työpaikan lounaspuffetissa, ja ihastuin niihin heti. Ystävälliset ja taitavat keittiönkokit jakoivat näkkileipien ohjeen kanssani. Taikinanvalmistus ja kaulitseminen vie vain 10 minuuttia, näkkileivät paistuvat uunissa noin 12-15 minuuttia, jotta ne ovat yllättävän helppo valmistaa. Siemenet sisältävät terveellisiä rasvahappoja, ja seesaminsiemen on hyvä kalsiumin lähde.



Ruisnäkkileipä speltillä ja siemenillä (n. 20 kpl.)

Valmistusaineet:

1 dl kauraryynejä
1dl seesaminsiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1,5 dl hienoja spelttijauhoja
2 dl ruisjauhoja
2 dl vettä
1,25 dl öljyä
1 tl leivinjauhetta
2 tl suolaa

Valmistusohje:

1. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jaa taikina kahteen osaan.
2. Painele taikina ohueksi levyksi - se käy kätevästi kun laittaa taikinan leivinpaperilla vuoratun pellin päälle, ja toisen leivinpaperin taikinan päälle - näin voi ensin sormilla painellen tasoittaa taikinan, ja sen jälkeen kaulita sen noin 2 mm paksuiseksi levyksi.
3. Leikkaa pizzaleikkurilla taikka veitsellä taikina tahtomasi suuruisiksi palasiksi.
4. Paista näkkileivät uunissa 180-200 asteessa noin 12-15 min.



p.s. Näkkileivät kypsyvät yllättävän nopeasti - ensi kerralla olen koko paistoajan uunin lähellä ... nämä näkkileivät tulivat mielestäni hieman liian ruskeiksi!

12 kommenttia:

  1. Siemenkeksit ovat ihania! Olen joskus tehnyt vähän samantapaisia,yleensä teen vain raakakeksejä kuivurissa,ilman jauhoja mutta tämän luettuani tekee mieli tehdä noita sinun keksejäsi.Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Yaelian! Minä kanssa tykkään tosi paljon simenten mausta! Tuo kuivuri kuulostaa aika jännältä - silloin ruokaa ei tarvitse kuumentaa niin paljon?

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta, olen näkkileivän suuri ystävä ja tätä aion ehdottomasti kokeilla. Kuvistakin herahti vesi kielelle, hyvää ja terveellistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Cheri, olen tosi iloinen että sain ohjeen ja että näkkäri onkin niin helppotekoinen - jotta on mukava laittaa ohjetta eteenpäin :-)

      Poista
  3. Tämä menee ehdottomasti to do -listalleni!

    VastaaPoista
  4. Tämäpä sattuma! Itsekin tein juuri ruis-hamppu-näkkäreitä ja seesami-speltti leipää. Näissä sinun näkkäreissäsi onkin ihanan paljon siemeniä mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Paula - Kiva sattuma! Tuo hamppu-näkkäri kuulostaa hyvälle - käytitkö hampun siemeniä vai jauhettua hamppua? Tämä on minun eka näkkärikokeilu, tuohon taikinaan voisi varmaan laittaa myös hamppua...

      Poista
  5. Käytin sekä kokonaisia että hamppurouhetta. En viitsinyt kuitenkaan blogiin laittaa (ainakaan vielä) kun siellä on jo samantyyppinen näkkäriohje, sellainen ihan perusohje kylläkin ilman hamppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvälle ... Käyn kurkkaamassa, minulla on vielä hieman hamppua tähteellä, olisi kiva kokeilla tehdä näkkäriä sinun ohjeellasi!

      Poista
    2. Aivan _ihanan_ näköisiä näkkäreitä! Tämä resepti on pakko kokeilla, kiitos siis jakamisesta! Pitkä aikaa olen jo halunnut tehdä näkkäreitä, mutta laiskuus on aina yllättänyt - tämä yksinkertaisen kuuloinen ja houkuttelevan näköinen resepti on kyllä nyt saatava toteutukseen! :)

      Poista
    3. Kiva saada olla jakamassa inspiraatiota! Rapeita näkkäri-hetkiä :)

      Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)