maanantai 19. joulukuuta 2011

Pikkujouluiltapäivä


Työpaikan pikkujouluiltapäivä alkoi Vanhalla Carlsbergintiellä. Kokoonnuimme vierailukeskuksen edessä, josta alkoi kiertokulku vanhalla Carlsbergin tehtaalla.



Jacob Christian Jacobsen perusti v. 1847 Carlsbergin liiketoiminnan. Ennätysajassa hän johti pienen panimon teolliseen aikakauteen. Jacobsen perusti Carlsbergin laboratorion 1875, jossa hän tutki hiivan käyttöä oluen valmistuksessa. Suurinosa nykyajan oluttehtaista käyttää sitä tietoa, jonka J.L. Jacobsen on välittänyt.
Tänäpäivänä Carlsberg on maailman 4. suurin panimoryhmä, panimoita on 135 maassa, joissa valmistetaan yli 500 olutmerkkiä.



Tässä on kuva maailman suurimmasta avaamattomien pullojen kokoelmasta. Kokoelman aloitti Leif Sonne 1968, vuonna 1993 kokoelma lahjoitettiin Carlsbergille. Vain sellaiset pullot voidaan ottaa kokoelmaan, jotka on valmistettu standardoidulla massatuotannolla. Vuonna 2006 oli kokoelmassa 16.384 pulloa, ja se tunnustetiin Guinessin ennätyskirjassa maailman suurimpana pullokokoelmana.  



Koko Carlsbergin alueella on kaikkiaan 7 km maanalaisia ​​käytäviä. Laajin käytävä rakennettiin pian VanhanCarlsbergin ja Uuden Carlsbergin fuusion jälkeen vuonna 1906. Se kantoi nimeä"kuoleman käytävä", koska vuosina sulautumisen kerrotaan käytävissä tapahtuneen sarja hurjanlaisia tappelunujakoita fuusioituneiden panimoiden virkamiesten välillä.



Tässä pienessä laboratoriossa tapahtui päivittäinen analyysityö vuodesta 1871 alken. Maltaat ja panimotyön kaikkia vaiheita tarkkailtiin, ja Carlsberg kehitti Emil Hansenin oluthiivan, Johan Kjeldsenin metodin joka määrittää typen orgaanisissa materiaaleissa, sekä S.P.L. Sørensenin kehittelemä pH-konsepti.



Aiemmin kuljetus- ja muut tehtävät suoritettiin hevosvoimilla.  Hevoset, jotka vetävät Carlsbergin vaunuja, ovat rotua "Jyllannin hevonen".Rotu on ollut Carlsbergin suosikki vuodesta 1928, ja hevosia käytettiin 50-luvun alkupuolella Kööpenhaminassa oluenn kuljetukseen.




Hevonen oli äärimmäisen käytännöllinen kuljetustehtävissä Kööpenhaminan ydinkeskustassa, jossa 1900-luvun alkupuolella oli paljon enemmän kauppoja ja pubeja kuin tänään. Vuonna 1934 oli työssä 200 hevosta, vuonna 1955 oli vielä 102 hevosta, mytta tänään on vain 12 Jyllannin hevosta Carlsbergin tallissa.



Kolme hevosta oli ollut vetämässä suurta vaunua kolmen tunnin ajan, joten saimme katsella, kun hevoset yksi kerrallaan saivan lämpimän suihkun! 



Pitkä kiertokulku päättyi matkamuistomyymälään ja kahvilaan, jossa sai halutessaan maistaa eri olutlaatuja. Tarjolla oli myös muitakin virvoitusjuomia, vaikka olut olisi kuinka kuuluista, ei kaikki välttämättä pidä sen mallasmaisesta mausta. Minulla oli jo aikamoinen nälkä, joten ostin perunalastupussin - cheddarjuustolla ja ruohosipulilla maustettuja.



Carlsbergin tehtailta kävelimme Kööpenhaminan vanhimpaan pakistanilaiseen ravintolaan, "Shezaniin". Mausteista intialais-pakistanilaista ruokaa on ollut tarjolla pian 20 vuotta tässä perheravintolassa.

Alkuruoaksi söimme samoseja, uppopaistettuja kolmionmuotoisia piirakoita, jotka oli täytetty kasviksilla, perunoilla ja pavuilla. 
Pääruoka koostui erilaisista kana- ja lammaspadoista, joita syötiin nan-leipien, sekä pilahviriisin kera - herkullista ja hyvin tulista!


Jälkiruoaksi maistui maitokahvi - se neutraloi hieman makunystyröitäni, jotka olivat hieman puutuneet tulisen lammaspadan myötä!

Ruoan jälkeen kävimme vielä puolalaisessa kahvila Krasnapolskissa. Oli mukava jutella ja kuulla toinen toistemme joulusuunnitelmista, ja turista muistakin kuin työasioista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)