Vieressäni höyryää kuppi kuumaa teetä - vihreää teeä ja jasmiinia, pikkuisen lakritsanjuurta ja raakaa inkivääriä ohuina siivuina ... se lämmittää ja voitelee hieman käheän kurkun.
Joululoman leppoisuuden lempeät aallot vielä kannattavat - arki on käynnistynyt, uudistuneella jaksamisella ja energialla. Nyt jaksan illalla lueskella ja valvoa silloin tällöin - ja aamuisin on ihan pirteähkö olo.
Minulla oli ne kilpisrauhasarvot korkealla syksyllä, jotka aiheuttivat hitaan aineenvaihdunnan, sen mukana suuren väsymyksen ja viluisuuden (joskus oli ihan talvitakki päällä kun istuin konttorissa!).
Hain apua ravitsemusterapeutilta, joka suositteli gluteenitonta ruokavaliota, ja kehoitti välttämään kokonaan maitoa, koska minulla se laktoosi-intoleranssi on jo kauan ollut. Poistin ensi gluteenin ruokavaliosta, ja sitten seuraavassa kuussa korvasin maitotuotteet soijalla ja riisimaidolla taikka kookoskermalla.
Huomasin pian että vatsanpurut ja ilmavaivat katosivat - vatsaan oli muuttanut pehmeä tyyväisyys. Ja joulukuussa kun sitten kokeilin syödä pikkujouluissa (Italialainen menu) erilaisia pieniä pasta-annoksia ja leipää sekä kakkua, tunsin sen piakkoin - vatsassa oli turvotusta ja se meni pian kuralle.
Olen löytänyt kivoja gluteenittomia leivontajuttuja - kun tykkään siitä leipomisesta, ja myös aivan käytännön syystä, tavallisen leivän korvikkeeksi.
Ja siinä sitten myös vointinikin koheni, väsymys väheni ja en enää palellutkaan - viimeksi oli talvitakki päällä konttorissa kuukausi sitten. Ja lääkärinmittaamassa seurantaverikokeessa olikin se T4 arvo laskenut suositusten sisään.
Oletan että ruokavaliolla on ollut suuri vaikutus tuohon arvojen tasaantumiseen - tiedän että kortisoli (stressihormoni) voi häiritä kilpisrauhasen toimintaa ... mutta asiat jotka saattaavat stressata ovat olleet samalla tasolla tämän jakson - en tiedä. Mutta pääasia että vointi on hyvä.
Olen kokeillut maissi-spagettia (Malmön-reissulla löysin sitä Ruotsin puolelta) - koko perhe tykkäsi siitä. Riisinuudelit laitoin Miso-keittoon ja ne myöskin meni kaupaksi. Nyt löysin kvinoa-pastaa, sitä en ole vielä kokeillut ... tutkimusmatka gluteenittomaan ruokavalioon on vasta alkutaipalleella. Perhe syö tavallaista ruokaa, mutta maistelevat silloin tällöin uteliaana minun "vastikkeita".
Tässä pieni piipahdus-päivitys ... Aikomuksenani on kirjoitella tänne ne kaksi gluteenittoman leivän ohjetta, joista kovasti pidän - sekä myös jatkossa lisää, kunhan kokemusta kertyy.
Hyvää alkavaa viikkoa toivotellen,
Nina
Kuulostaa ikävältä vaivalta, mutta luulen, että kaikki selviää aikanaan. Vaikka tuollaisissa asioissa se odottaminen on tuskaisaa. Energiaa viikkoosi!
VastaaPoistaKiitos Satu - energiataso on vakaantunut, se on ihana asia että ei enää väsytä koko ajan :)
PoistaJe kevättä kohti kun kuljetaan, tuo aurinkokin tempoa askeleihin pian ...
Kaukkea hyvää sinulle!
Ihana, että vointisi on jo parantunut ja alkaa taas olla energiaa! Onneksi nykyään on paljon gluteenittomia tuotteita saatavilla!
VastaaPoistaNiin on - täällä on nyt joulun jälkeen alkanut olla Semperin tuotteita (ruotsalainen varmaan), sekä näkkileipää että jauhoja :)
PoistaHyvä että ruokavaliosta löytyi apu vaivoihin ja voit nyt paremmin:) Yritän itsekin suosia gluteenitonta ,mutta en ihan täysin. Olen itselleni kehitellyt hyvän gluteenittoman leivän(blogissa) ,jota joskus teen, Mukavaa loppuviikkoa Nina.
VastaaPoistaTulempa kurkkaamaan sinne - kaikki ohjeet on tervetulleita ... ja sinulla on vielä niin herkullisia ja terveellisiä vaihtoehtoja!
Poista