Tämä maukas tumma vuokaleipä on koostumukseltaan aivan kuin ruisleipä - rapea kuori ja tiivis rakenne muutenkin. Kuituja leipään tuo seesamin-, auringonkukan- ja pellavan siemenet. Ystäväni toi minulle maistiaispalan ja linkitti reseptin Fenjas Mad-blogiin, josta hän oli löytänyt reseptin.
Leipä on helppotekoinen - teen kaksinkertaisen annoksen, josta tulee 2 vuokaleipää.
Kirjoitan tähän ohjeen suomeksi, sillä Fenjan herkulliset ruokaohjeet ovat tanskan kielellä.
Tarvitset:
6 dl haaleaa vettä
150 g kuivattuja luumuja
2 tl kuivahiivaa
10 g HUSK psyllium kuitua
100 g seesaminsiemeniä
100 g pellavansiemeniä
100 g auringonkukansiemeniä
150 g riisijauhoja
150 g tattarijauhoja
50 g maissiryynejä
1 tl suolaa (kaipasin hieman enemmän suolanmakua, joten minä laitan 2 tl suolaa)
Luumujen annetaan pehmetä hieman vedessä, jonka jälkeen ne survotaan sauvasekoittimella.
Husk psylliumkuidut ja kuivahiiva sekoitetaan vesi-luumu-seokseen. Anna seoksen levätä 10 min.
Sekoita välillä - ne psylliumkuidut turpoavat ja tekevät massasta tukevamman.
Lisää taikinaan kuivat ainekset ja sekoita hyvin 10 minuutin verran - yleiskonetta taikinakoukulla suositellaan, minä käytin sähkövatkainta taikinakoukuilla ja se toimii hyvin.
Kaada taikina voideltuun taikka leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan (1,5 - 2 l), ja anna kohota 2 tuntia.
Paista 225 asteessa noin 50 minuuttia. Leipä on kypsä kun sen sisälämpötila on 80 astetta (käytin paistilämpömittaria).
Leikkaa leipä vasta kun se on jäähtynyt. Leipä sopii hyvin pakastettavaksi - viipaloin leivän ja pakastan viipaleet - ne on mukava ottaa yksi kerrallaan pakasteesta - palanen sulaa hyvin leivänpaahtimessa.
Kokeilut gluteenittoman leipomisen parissa jatkuvat - kaksi kivaa muffinien ohjetta on löytynyt, kirjoittelen ne myös tänne blogiin nyt helmikuun kuluessa.
Tammikuun sää on vaihdellut lumesta sateeseen ja poutaan, muutama myrskykin on ollut - välillä aurinkokin pilkoitellut. Olen jatkanut päivittäisen kuvien näppäilyä - iPhonen CollectPhoto-sovellus mahdollistaa pienen päiväkirjamaisen muistiinpanojen kirjoittamisen päivittäisen kuvan yhteyteen.
Laitan tässä linkin artikkeliin, jossa kuvaan tarkemmin sen Collect Photo-sovelluksen toimintoja.
Kirjoittelen enemmän englanninkieliseen Thoughts and Images Along the Way-blogiini, tätä Mietteitä Matkanvarrella päivittelen harvemmin ... mutta tänne kirjoittelen näitä ruokaohjeita.
Ja hieman valokuvia tietenkin ... alla tammikuun näppäilyjä (se video on tehty myös CollectPhoto-sovelluksessa).
January 2015 Photo a Day from Nina Jensen on Vimeo.
... Oikein hyvää helmikuuta toivotellen,
Nina
Kuulostaapa hyvältä,kiitos ohjeesta Nina:) Ja ihanaa helmikuuta toivottelen!
VastaaPoistaHei Jael,
PoistaLöysin blogistasi sen vaalean gluteenittoman leivän ohjeen - oi sitä täytyy leipoa - niin kuohkealta ja herkulliselta näyttää. Se ksantaani on aivan uutuus minulle, mutta varmasti se etsimällä löytyy. Ja kikhernejauhot ja muut on saatavissa - nam nam :)
Kiitos kun jaoit reseptin, leipä tuntuu olevan juuri minun makuuni, aion kokeilla. Täytyypä käydä kurkkaamassa toistakin blogiasi. Mukavaa helmikuuta!
VastaaPoista
PoistaHei Cheri, Resepti on kyllä kokeilemisen arvoinen - nuo luumut tuovat sen värin, ja hyvin miedosti ne voi maistua - herkullista sekä juustoa että maapähkinävoin kanssa :)