sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Maukas tumma vuokaleipä [gluteeniton]


Tämä maukas tumma vuokaleipä on koostumukseltaan aivan kuin ruisleipä - rapea kuori ja tiivis rakenne muutenkin. Kuituja leipään tuo seesamin-, auringonkukan- ja pellavan siemenet. Ystäväni toi minulle maistiaispalan  ja linkitti reseptin Fenjas Mad-blogiin, josta hän oli löytänyt reseptin. 

Leipä on helppotekoinen - teen kaksinkertaisen annoksen, josta tulee 2 vuokaleipää.

Kirjoitan tähän ohjeen suomeksi, sillä Fenjan herkulliset ruokaohjeet ovat tanskan kielellä.

Tarvitset:

6 dl haaleaa vettä
150 g kuivattuja luumuja
2 tl kuivahiivaa
10 g HUSK psyllium kuitua 
100 g seesaminsiemeniä
100 g pellavansiemeniä
100 g auringonkukansiemeniä
150 g riisijauhoja 
150 g tattarijauhoja
50 g maissiryynejä
1 tl suolaa (kaipasin hieman enemmän suolanmakua, joten minä laitan 2 tl suolaa)

Luumujen annetaan pehmetä hieman vedessä, jonka jälkeen ne survotaan sauvasekoittimella.
Husk psylliumkuidut ja kuivahiiva sekoitetaan vesi-luumu-seokseen. Anna seoksen levätä 10 min. 
Sekoita välillä - ne psylliumkuidut turpoavat ja tekevät massasta tukevamman.

Lisää taikinaan kuivat ainekset ja sekoita hyvin 10 minuutin verran - yleiskonetta taikinakoukulla suositellaan, minä käytin sähkövatkainta taikinakoukuilla ja se toimii hyvin.

Kaada taikina voideltuun taikka leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan (1,5 - 2 l), ja anna kohota 2 tuntia.
Paista 225 asteessa noin 50 minuuttia. Leipä on kypsä kun sen sisälämpötila on 80 astetta (käytin paistilämpömittaria).

Leikkaa leipä vasta kun se on jäähtynyt. Leipä sopii hyvin pakastettavaksi - viipaloin leivän ja pakastan viipaleet - ne on mukava ottaa yksi kerrallaan pakasteesta - palanen sulaa hyvin leivänpaahtimessa.



Kokeilut gluteenittoman leipomisen parissa jatkuvat - kaksi kivaa muffinien ohjetta on löytynyt, kirjoittelen ne myös tänne blogiin nyt helmikuun kuluessa.

Tammikuun sää on vaihdellut lumesta sateeseen ja poutaan, muutama myrskykin on ollut - välillä aurinkokin pilkoitellut. Olen jatkanut päivittäisen kuvien näppäilyä - iPhonen CollectPhoto-sovellus mahdollistaa pienen päiväkirjamaisen muistiinpanojen kirjoittamisen päivittäisen kuvan yhteyteen. 
Laitan tässä linkin artikkeliin, jossa kuvaan tarkemmin sen Collect Photo-sovelluksen toimintoja.




Kirjoittelen enemmän englanninkieliseen Thoughts and Images Along the Way-blogiini, tätä Mietteitä Matkanvarrella päivittelen harvemmin ... mutta tänne kirjoittelen näitä ruokaohjeita.
Ja hieman valokuvia tietenkin ... alla tammikuun näppäilyjä (se video on tehty myös CollectPhoto-sovelluksessa).





... Oikein hyvää helmikuuta toivotellen,

Nina

4 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä,kiitos ohjeesta Nina:) Ja ihanaa helmikuuta toivottelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jael,
      Löysin blogistasi sen vaalean gluteenittoman leivän ohjeen - oi sitä täytyy leipoa - niin kuohkealta ja herkulliselta näyttää. Se ksantaani on aivan uutuus minulle, mutta varmasti se etsimällä löytyy. Ja kikhernejauhot ja muut on saatavissa - nam nam :)

      Poista
  2. Kiitos kun jaoit reseptin, leipä tuntuu olevan juuri minun makuuni, aion kokeilla. Täytyypä käydä kurkkaamassa toistakin blogiasi. Mukavaa helmikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Hei Cheri, Resepti on kyllä kokeilemisen arvoinen - nuo luumut tuovat sen värin, ja hyvin miedosti ne voi maistua - herkullista sekä juustoa että maapähkinävoin kanssa :)

      Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)