lauantai 11. joulukuuta 2010

Tivolin joulukoristemyymälässä

Tanskassa kärpässienet ovet suosittuja joulukoristeita: Osana kynttiläkoristetta, aivan yksikseen töröttämässä, sienirykelmänä taikka tonttujen kera. Olen useasti udellut kuinka kärpässienet liittyvät jouluun, mutta en ole vielä keneltäkään saanut kataavaa selitystä.
Olisiko tuo punavalkoinen väri - jouluinen punainen, ja tanskan lipun väri, jokin osasyy kärpässienten suosioon joulukoristeena?

Koristeet olivat lajiteltu putiikissa värien mukaan. Vihreä-valkoinen seinä oli todella kaunis ja rauhoittavan oloinen.

Punavalkoinen tonttu-nurkka toi mieleen Lapin-pirtit ja perinteisen tonttujoulun riisipuuroineen. "Soihdut sammuu ..." laulu kajahti mielenpohjalle ja toi hymyn huulille.
Täällä on jouluperinteenä, että ennen lahjojen jakamista (jotka ovat kuusen alla) kävellään kuusen ympärillä käsi kädessä, laulaen joululauluja.
Juuri "Soihdut sammuu"-laulu on suosittu miehen perheen keskuudessa, koska he voivat ylpeänä laulaa mukana kertosäkeessä "Tip-tap -tip- tap..." -Ei se Suomi niin kamalan vaikeeta ole kun sen laulaa!

Kimalteleva nurkkaus toi mieleen Barbie-maailman! Kaikenlaiset pinkit, kimaltelevat ja säkenoivät tilpehöörit väriloistoineen muistutti enemmän Disney-maailmaa kuin joulukoristeista - hieman liian monikirjavaa minun makuuni.

Lila-valkoinen seinä oli mukavan oloinen - aika juhlavan tuntuinen, mutta silti kiva.

Toinen tanskalainen perinne on lintu-koristeet joulukuusessa. Niitä on joka lähtöön värien puolesta, ja komea aito höyhenpyrstö on näyttävä. Meillä on pari valkoista lintua joulukuuseen, ne on kiva asettaa kuusenoksalle kököttämään.

Oli kiva katsella kaikenlaisia koristeita - mutta ei sattunut mikään niin silmään että sen olisin ostanut. Âitini valmistamat erilaiset tonttuasetelmat, enkelit ja seimi ovat aivan eri kaliiberia mielestäni, niitä ei edes Tivoliin koristeisiin voi verrata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)