Syksyllä salaatit saavat olla hieman tuhdimpia ja täyttävämpiä kuin kesällä. Kesäkurpitsa, munakoiso ja paprikat tulevat meheviksi ja pehmeiksi, kun ne paistaa (grilli)pannulla. Salaatin raikastavat sitruuna ja purjosipuli. Kypsennetyt vihannekset ovat lempeitä ruoansulatukselle.
Tästä couscous-salaatista on tullut lemppariruokaa syyskuun aikana - sitä on tullut tehtyä suuri annos kerran viikossa, josta on riittänyt parina päivänä myös eväspakettiinkin. Ohjeen olen mukaellut Claus Meyerin Salatværksted- kirjasta.
Valmistusaineet (6 reilua annosta)
Couscous
200 g täysjyvä couscousta (couscous on pieniä "jyviä" esikeitettyä durumvehnää)
1-1,5 dl vettä
ripaus merisuolaa
Grillatut / kuullotetut vihannekset
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
2 paprikaa
oliivi, rypsi tm. öljyä paistamiseen
ripaus suolaa
1 granaattiomena (korvasin alkuperäisen ohjeen sokerin granaattiomenalla - sokerin sijasta salaatin voi makeuttaa hunajalla, akaasia-siirapilla tai vaikka viinirypäleillä)
Lisäksi
1 valkosipulinkynsi
1 dl purjosipuli-silppua
4 tomaattia tai 8 kirsikkatomaattia kuutioina
1 sitruunan mehu (ja kuori - suosittelen luomusitruunaa jos tahdot raastaa kuorta)
suolaa ja pippuria maun mukaan
hyppysellinen tuoreita yrttejä maun mukaan (minttua, korianteria, persiljaa mm.)
Valmistusohje:
Couscous
- Laita couscous-jyvät tasapohjaiseen kulhoon, keitä vesi ja kaada se couscous-jyvien päälle. Jyvien tulisi peittyä kokonaan vedellä, niin että vettä on n. 0,5 cm jyvien päällä.
- Peitä kulho kannella taikka kelmulla ja anna cousousin vetäytyä n. 15-20 min.
- Kun couscousit ovat vetäytyneet, rouhi niitä hieman haarukalla, että jyvät irrottautuvat toisistaan.
- Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa pitkittäin siivuiksi. Ripottele siivujen pinnalle hieman merisuolaa ja anna vetäytyä 20-30 min.
- Pyyhi vihannesten pinnalle keräytynyt neste keittiöpyyhkeellä tai kertakäyttöliinalla.
- Leikkaa suikaloi paprikat.
- Kuullota / grillaa vihannekset kuumalla pannulla öljyssä.
- On tärkeää että munakoisot paistuvat aivan kypsiksi ja pehmeiksi.
- Kun vihannekset ovat hieman jäähtyneet, leikkaa ne kuutioiksi.
- Kuori ja viipaloi valkopisuli pieniksi paloiksi.
- Kuutioi tomaatit.
- Irroita granaattiomenan siemenet.
- Hienonna yrtit kevyesti veitsellä leikaten.
- Raasta hieman sitruunankuorta halutessasi, ja purista sitruunanmehu
- Sekoita valkosipuli, tomaatit, yrtiti, granaattiomenansiemenet, sitruunanmehu- ja kuori keskenään.
- Lisää vihannekset ja loput ainekset keskenään. Tarkista suola ja makeus.
Couscous-salaatti maistuu herkulliselta sekä lämpimänä että jäähtyneenä
ja säilyy jääkaapissa muutaman päivän verran.
Hyvää ruokahalua!
Herkulliselta näyttää!!! Oliko lomaviikko rentouttava?
VastaaPoistaHei Josu! Kiitos on ollut tosi rento loma! Pieniä mukavia juttuja olemme puuhastelleet - pojat maalanneet Warhammer- hahmoja, minä olen neulonut ja tein myös kortteja pitkästä aikaa. Minun niskat on jo niin hyvässäa kunnossa että tunnin keilailu ei tuntunut missään - ne fysioterapian harjoitukset ovat todella vahvistaneet :)
PoistaMukavata viikonloppua ja terkkuja!