sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Myrsky vesilasissa


Viime viikon uutistapahtuma oli Vanhempainilta Länsi-Köpiksen koululla. Huomiota herättävää tässä vanhempainillassa oli se, että sinne oli kutsuttu vain äidit.
"Tasa-arvoamme uhataan"
"Demokratia vaarassa"
"Erottakaa koulun rehtori"
Toinen toistaan hälyyttävimpiä lausuntoja tanskalaisen äärioikeiston puolueiden edustajilta. "Miehiä syrjitään - Miksi vähemmistökulttuurin arvot voivat ohjata Tanskan koulujen kokouskäytäntöä?"

Länsi-Kööpenhaminassa asustaa monia siirtolaisperheitä. Perheissä on paljon lapsia, ja Aasialaisen ja Pohjois-Afrikkalaisen kulttuuriperinteen mukaan mies usein edustaa perhettä, ja nainen jää kotiin lasten kanssa.
Koulun vanhempain-ilta naisille on osa integraatio-projektia, jossa kokeillaan uusia kokousmuotoja, joiden tavoitteena on lisätä naisten osallistumista lasten ja nuorten koulu- ja insituutio elämään. Jotta naiset voivat keskenään vaihtaa mielipiteitään ja keskustella.

Poliittinen elämä kiehui keskiviikon ja torstain, kunnes opettajien ammattiliiton johtaja sekä integaatio-projektin johtaja antoivat lausuntonsa, jossa kyseessa oleva vanhempain-ilta asetettiin oikeaan kontekstiin.
Torstai-iltana oli suora lähetys vanhempain-illasta, jossa siirtolaisäidit kertoivat olevansa mielissään mahdollisuudesta keskustella naisen kesken lasten koulukäynnistä. Kaikki naiset olisivat osallistuneet kokoukseen, vaikka sinne olisi tullut miehiäkin. Poliittisen keskustelun kuuma peruna on ollut miesten syrjintä ja kyseisten kulttuurien tapa erottaa miehet ja naiset esim. juhla-tilanteissa.

Lehdistö oli kuullut, että nyt ei päästetä miehiä mukaan vanhempainiltaan, koska niin on tapana vähemmistö kulttuureissa. Asiaa tarkemmin tutkimatta eri puolueet ovat antaneet lausuntoja, ja pian on kärpäsestä tullut härkänen.
Torstai-illan suora lähetys päätti keskustelun - maa sai huoata jälleen kerran - demokratia on turvattu.

Niinkin asian voi tulkita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)