perjantai 9. heinäkuuta 2010

Ajatuksia loman alkaessaNyt olen lomalla... Maistelen olotilaa ja siivilöin ajatuksiani - "pyykit kuivaa kivasti kun tuulee" - "pitää muistaa huomenna vadelmat ja rahka esikoisen synttärikakkuun" - "jokohan mehujäät jähmettynyt pakasteessa?" - tavallisia ajatuksia siis.

On silti kivan rento ja "juhlallinen" olo - tätä viikon paussia olen odottanut kovasti, ja nyt se sitten on alkanut! Isännällä vielä töitä tämä ilta, ja huomenissa koko perhe lomalla ;)

Juhlistettiin juniorin kanssa mun loman alkua pienellä koripallo-ottelulla tuossa kentällä, ja opetin hänelle "Maailman Ympäri"-korispelin. Minun voimat helteessä hupeni nopsaan, onneksi isoveli tuli kaverin kanssa tilalle, joten minä kipaisin kaupassa - viilentävien jääkylmäaltaiden luona olotila jo hyvin koheni.

Tässä illansuussa meinasi tulla "loma-stressi" - nyt on loma: luenko kirjaa, kirjoitanko kirjeen, soitanko ystävälle, neulonko, katsonko nauhottamani ohjelman, ... Kaikki mukavat asiat joita arjen keskellä toivoo ehtivänsä, pulahtivat heti mieleen! Ei oikein mihinkään osannut ryhtyä, jotta imuroin ja laitoin keittiön kuntoon - Toimintaterapiaa ;)
Kävin pitkälleen, ja lueskelin hieman . . . ajatukset harhaili kuitenkin, ja mietiskelin elämän monimuotoisuutta.
Töissä pohdiskeltiin ruokatunnilla tänne hakeutuneiden Itä-Eurooppalaisten kohtaloa, jota uutisissa on viime päivinä käsitelty. 25 ihmistä on lähetetty takaisin kotimaihinsa, koska ovat laittomasti maassa ja ilman papareita, asuen puretuiksi tuomituissa hyljätyissä taloissa. Âärioikeistopuolue vaatii, että maahan hakeville pakolaisille tulisi tehdä älykkyystesti - jotta olisi takuuta, että he integroituaan voisivat panostaa omalla osuudellaan yhteiseen hyvään.

Yhteiskunta on polarisoitumassa aika voimakkaasti, luokkaerot kasvaa - ja mitä homogeenisemmaksi väestön rakenne on tullut, sitä heikommin siedetään erilaisuutta, taikka sitä, että aivan kaikki , syystä tai toisesta johtuen, eivät voi samalla mitalla panostaa yhteiseen hyvinvointiin.

Asioilla on monta puolta, ja "parasta" ratkaisua monimuotisiin ongelmiin ei ole olemissa. Siksi on hyvä, että löytyy henkilöitä, jotka aktiivisesti ottaa osaa poliitiiseen keskusteluun, ja sitä kautta koettaa vaikuttaa asioiden kulkuun.

Me muut voidaan vaikuttaa "ruohonjuuri"-tasolla, omissa ja läheisten elämässä, kuten tuntemattoman lausuma sananparsi ytimekkäästi kuvaa:
"Ajatuksista tulee sanoja.
Sanat johtaa tekoihin.
Teoista syntyy tapoja.
Tavat muovaavat luonteen.
Ja luonne muovaa tulevaisuuttasi (kohtaloasi)".

"Thoughts become words.
Words become actions.
Actions become habits. ¨
Habits become character.
And character becomes your destiny."

Välillä ajatukset nousee arjen myllystä meta-tason mietinnäksi, varsinkin kun pohdiskelee tapahtumia yhteiskunta-ryhmä-tasolla - ja kun mielekkyys / tarkoituksellisuus on kaukohaussa.
Mikä liekin kun loma alkaa mielen tyhjennyksellä - Onko se niin että loman alkaessa vapautuu tilaa niille piileville, muhiville jutuille, vai ehkä niin että ajatuskammari tarvitsee lomasiivousta, ja oikein kunnon tuuletusta?

Suomi-ikävä iski rajusti eilen, ja kuuntelin Radio Savoa - se auttoi hieman ;)
Sosiaalirealistinen, ironista huumoria pulppuava ja sopivan häiritsevästi provosoiva Juice Leskinen biisillään "kaksoiselämää" vie ajatuksiani eteenpäin:
Kuka voisi olla laulun "sinä"? "Kuka on läheiseni?" - "Voiko kaukainen olla läheinen?" -"Kaukainen-ihminen-läheinen?"
Ihmisiä kaikki kun ollaan.

No, kiitos teille jotka jaksoitte seurata harhailevia ja jokseenkin painaviakin ajatuksiani tähän saakkaa ... jos suljet silmäsi painettuasi seuraavaa linkkiä (ja laitat äänen päälle koneeseen), niin voit antaa ajatusten lentää "Kaksoiselämää"-lyriikan ja melodian parissa seuraavat kolme minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)