maanantai 27. tammikuuta 2014

Valkosipulia, valokuvausta ja työmaailman uusia tuuliaViimeiset kolme viikkoa olen ollut Saätäväisellä Still Life - eli Asetelma-valokuvauskurssilla. Kurssi tapahtuu etäopetuksena netin välityksellä: Joka tiistai saamme pienen opetustiivistelmän, jonka jälkeen sitten jokainen valokuvaa opetuksen inspiroimana, ja jakaa valokuvat muiden osallistujien kanssa. Kurssi on säästäväinen siinä mielessä, että asetelman motiivit tulee löytää omasta lähipiiristä  - suuri kiitos Cheryl CmCainille inspiroivasta kurssista!Miehen ostamat pienet kiinalaiset valkosipulit pääsivät poseeraamaan. Tykkään kovasti näidem valkosipulien muodosta ja kuoren väristä, sekä niiden käyttökelpoisuudesta - sipuleissa on vain yksi valkosipulinkynsi. Siis kuoret vain otetaan pois, ja sitten vain pienennetään ja pilkotaan.
Miehen mummolta saamat kirjontalangat laitoin valkosipulien mukana tulleeseen koriin. Näista langoista olen virkannut isoäidin neliöitä, joista on tullut jo viittä vaille valmis kaulahuivi kesäksi (huivi onkin ollut tekeillä jo useamman vuoden ajan ... mutta eihän näistä vapaa-ajan harrastuksista tulekaan ottaa stressiä :).
Viime viikon asetelma tuli olla asetelma ylhäältä alas"-perspektiivistä. Sidoin serkunperheeltä saamamme kauniin kortin pakettinarulla muutaman kirjeen kanssa yhteen, ja asetin sen tulppaanivaasin alle. Ihan oikeita paperikirjeitä onkin mukava vastaanottaa ... Postimerkin ihailu, kuoren avaaminen, ja postin lukeminen on kokemus, jota arvostaa eri tavalla nyt sähköpostin aikakaudella.

Kuva päivässä - Viikko 3
"Kuva päivässä"-tempaus toteutuu kännykän kameran avulla. Täällä satoi hieman lunta viime viikolla - keveät hiutaleet putoilivat hissukseen iltapäivällä... huomasin sen kokoustilan kattoikkunasta :) Kokouksen päätyttyä nopsaan pakkasin laukut, ja ennen kotiajomatkaa, kävelin pikkulenkin lumimaisemissa.


Kuva päivässä - viikko 4

Lumet ehti jo sulaa pois, mutta pakkasta on ollut - ja luntakin tuprutteli hieman tänään.

Kotirintamalla on hieman remonttia, esikoisen huone on saanut uuden, valkoisen maalin, ja lattiamattoa vaihdetaan.

Töissä puhaltaa uudet tuulet ...  mukavien haasteiden muodossa. 

Terveydenhoitaja-kollegan kanssa olemme suunnitelleet syksystä saakka "Keskittymislihasten treenaus-projektia" 5. luokkalaisille, jonka aloitamme talviloman jälkeen. Kehoon keskittyvien rentoutusharjoitusten ja erilaisten yhdessä tehtävien aktiviteettien myötä on tavoitteenamme yhdessä opettajatiimin kanssa harjoitella uutta "taukokulttuuria", (tavallinen oppituntijakso kaikilla luokilla kestää 90 minuuttia). Siksi ajattelimme ehdottaa opettajille projektia, jonka tarkoituksen on esitellä erilaisia 5 minuuttia kestäviä taukoharjoituksia, jonka aikana mieli ja keho aktivoituu sekä rauhoittuu. Projekti (meidän osuus) kestää 6 viikkoa, jonka aikana opettaja-tiimi ottaa hiljattain vastuun harjoituksista. Aivan konkreettisesti olemme luokassa 20 - 25 minuuttia kerran viikossa - ja opettajat tekevät tarpeen mukaan harjoituksia muina päivinä.

Opettajat ja oppilaat täyttävät  netin kautta anonyymin kyselykaavakkeen ennen projaktin alkua, sekä sen päätyttyä. Aloitamme ensiviikolla vanhempainillalla, jossa kerromme tarkemmin projektista, viitaten neuropsykologian tutkimuksiin rentoutusharjoituksien vaikutuksessa, sekä myös teemme pari harjoitusta yhdessä.

Toinen kiva uusi tuuli on "Visible learning" - "Näkyvä oppiminen". Olen saanut syksystä saakka olla mukana koulun kehitysprojektissa resurssihenkilönä.  Minun osana on ollut opettaa ja suunnitella reflektoivia pari, ryhmä ja plenum-harjoituksia koulun opettajille. Nyt joulun jälkeen olemme saaneet tietää, että Näkyvä Oppiminen-syvennys jatkuu tässä koulussa, sekä alkaa parissa naapurikoulussa. Olen itse oppinut aivan hurjasti prosessin aikana - kysymyksistä, harjoitusten seuraamisesta, suunnittelusta yhdessä kokeneen opettajan kanssa, jolla on superviritetyt pedagogiset tuntosarvet ja tuntuma sormenpäissä! Ja ennen kaikkea siitä, kuinka luovuus ja synergia syntyy, kun saa tehtävän sekä johdon luottamuksen: "Suunitelkaa niin kuin parhaaksi näette - näiden yhdessä asetettujen raamien puitteissa".

Semmoisia kuulumisia näin "pähkinänkuoressa". Ja meinasi aivan unohtua - on pari kivaa reseptiä, jotka tänne tulee kirjoitella! Tuo valokuvaus-kurssi on aivan imaissut vapaa-ajan ja huomion - positiivisellä tavalla kuitenkin :)

Mukavata alkavaa viikkoa toivotellen,

Nina

12 kommenttia:

 1. Inspirovan oloinen kurssi, hienoja kuvia tuloksena.
  Rentoutumisen jaloa taitoa ei voi opetella liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan samaa mieltä, Cheri, että rentoutumisen taito on kullan kallis!

   Poista
 2. Mielenkiintoisia työprojekteja. Kuvat ovat kauniita. Voimauttavia kuvia odotellessa terveiset täältä *25 asteen pakkasesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kirpeistä pakkaterveisistä, SatuMaria - paukkuvien pakkasten puutteessa olen ihaillut lumisia maisemia nyt Olumpialaisia seuratessa :)

   Poista
 3. Miten ihania kuvia taas, tuo valokuvauskurssi kiinnostaisi minuakin kovasti. Ja kouluprojekti kuullostaa suorastaan nerokkaalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Tiina, nuo etäoppi-valokuvauskurssit netin välityksellä on aika kivoja! Olen osallistunut 4 kurssiin "Big Picture Classes"-nettisivujen kautta. Usein juuri on niin, että kerran viikossa tulee opetus videon ja muun materiaalin kanssa, ja sitten on viikko aikaa tehtävän / valokuvauksen parissa, jonka jälkeen voi jakaa työn kurssin suljetussa nettifoorumissa ... On inspiroivaa nähdä kurssikumppaneiden kuvauksia!

   Poista
 4. Kauniita kuvia olet onnistunut ottamaan.Ja kiva että' netinkin kautta otetusta valokuvauskurssista saa noin paljon irti,en olekaan sellaista tullut ajatelleeksi. Muutenkin kivoja suunniltelmia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael, työn puolesta mukavat suunnitelmat ovat täyttäneet mielen ja kalenterin nyt helmikuussakin, tällä kuluneella viikolla aloitimme Mindfulness- harjoitukset ... Jaan kokemuksia lisää ensi viikolla täällä :)

   Poista
 5. Kiinnostavan kuuloinen valokuvauskurssi eikä näköjään pahan hintainenkaan. Pitää pistää korvan taakse. Hienoja kuvia sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi kurssia, Jaana. Jos olen kiinnostunut muuista valokuvausaiheisista kursseista, voin suositella "Big Picture Classes"-sivuston valokuvauskursseja. Siellä hinnat ovat myös kohtuullisia, ja kurssikohtainen etäopetusfoorumi toimii hyvin kätevästi. ALoitin Tracey Clarkin "Art of Composition"-kurssilla, olen ajatellut nyt maaliskuussa / huhtikuussa liittyä hänen "Picture Spring"-kurssille.

   Poista
 6. Hei! Ensimmäistä kertaa olen täällä vieraisilla ja ajattelin jättää ajatusjäljen. Nuo sinun kauniit valokuvat kannustavat jatkamaan omia wanna-be-valokuvaaja-harjoituksia! Kävin lukemassa ajatuksia-tekstejä...tykkäsin! Tuli tuosta työprojektista mieleen, että oletko huomannut eroja 5.-luokkalaisten poikien ja tyttöjen välillä kyvyssä rentoutua? Itsellä on jäänyt mieleen, että pojat tykkää touhuta, painia ja liikkua aina välillä, mutta ehkä tuo rentoutuminenkin sujuu? Hyvää tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei HennaMaria, Ompa mukava että otit aikaa ja kirjoitit ajatuksiasi tänne! Meidän "keskittymis-treenaus-projekti" alkoi tällä viikolla, ja minulla on ajatuksena kirjoitella tänne kokemuksia nyt viikkojen varrella. Olen sen huomannut yleensä, että juuri tuo liikkuminen ja kehoan aktivoiminen jollain tapaa juuri ennen rentoutusharjoituksen alkua usein hyväksi. Kun on kehon aktivoinut jollain tapaa, voi paremmin sitten keskittyä havaitsemaan, miltä kehossa tuntuu, kun rentoutuu. Meidän harjoitukset alkaa myös aina "Taputus-harjoituksella", jossa käsillä taputellaan koko keho läpi ... 45 min, aikana on 4-5 harjoitusta, joka toisessa harjoituksessa on tietoinen kehon aktivoiminen, joku liike tai jonkun lihasryhmän tietoinen jännittäminen ja rentoutus. Laitankin tähän linkin meitä inspiroivaan harjoitukseen (se taputusharjoitus):

   https://www.youtube.com/watch?v=v9kMDaH_SaI&list=PLoCoWJlekfvI8SyyePt9Huss341m-mZOr

   Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)