maanantai 7. huhtikuuta 2014

Kerro se kukkasin ...


Sain nämä kauniit kukkaset terveydenhoitaja-kollegaltani viime viikolla, yhteisen projektimme päättyessä. Hän tulla tupsahti konttoriini, halasi ja ojensi nämä violetit kaunokaiset minulle. "Kiitos todella hyvästä yhteistyöstä ..."
- Minä aivan liikutuin - itse olen myös nauttinut kovasti yhteistyöstä ja inspiraatiosta, jota olemme jakaneet keskenämme.

Kuuden viikon jakso "Keskittymislihaksia treenaten" 5. luokkalaisten kanssa on nyt päättynyt, ja me alamme tekemään evaluaatiota ja vertailemaan oppilaiden ja opettajien täyttämiä ennen - ja jälkeen - kysymyskaavakkeita.

Viimeisellä kerralla teimme oppilaiden lemppari-harjoituksen: Hartia-hieronta. Jokainen löytää itselleen parin: Toinen oppilas istuu tuolille, ja toinen tuolin taakse. Molemmat rentoutuvat ja tekevät pari syvää hengitystä, sitten seisova oppilas ohjeiden mukaan laskee ensin kädet istuvan oppilaan hartioille, antaa niiden levätä siinä hetken, ja sitten hieroo hieman olkapäivä ja hartioita. Muutaman minuutin kuluttua on vaihto.

Olimme kollegan kanssa hieman yllättyneitä, että oppilaat eniten tykkäsivät tästä harjoituksesta - se oli heille kaikkein haastavin alussa. Osa seurasi vierestä, osalle kosketus oli hankalaa ... mutta he tahtoivat jo muutaman kerran kuluttua kokeilla, miltä kosketus ja hieronta tuntuu. Oppilaille oli myös outoa kertoa parille, millainen kosketus tuntuu sopivalle, mikä liian kovalle tai hiljaiselle ... Mutta harjoituksen myötä sekin alkoi sujua.
Opettajat kertovat, että he ovat käyttäneet tätä hierontaharjoitusta usein ennen ryhmätyötä taikka parityöskentelyä - ja se on tuonut rauhaisemman tunnelman ja parentanut yhteistyötä.

Oppilaiden palautetta meidän Keskittymislihasten treenausviikoista on mm. seuraavat:

"Se rentoutumisharjoitus - hengitykseen keskittyminen oli aika outoa ... sitten huomasin, että se ilma, jota hengitin, oli hieman viileämpää, kuin se ilma, jota puhalsin ulos - se oli aika jännä havainto!"

"Oli aika kyllästyttävää tehdä se jossa maattiin lattialla sulketuin silmin ja rentouduttiin, mutta sen jälkeen oli aika rauhallinen ja hyvä olo."

"Se Appelsiinin tuoksu-väri-maku-harjoitus oli tosi kiva!" sanoi oppilas, joka ensimmäistä kertaa kuori itse appelsiinin.

"Oli tosi hankala olla ihan hiljaa ja silmät kiinni sen rentoutumisen aikana ... kun liikuttelin varpaita ja niitä ajattelin, niin sitten se aika meni nopeammin."

"Ne lauseiden täydennys- harjoitukset oli mielenkiintoisia!"

Nyt perjantaina on evaluaatiokokous, jossa pohdimme sekä meidän että koulun johdon kanssa millaisia mahdollisuuksia olisi myös muille luokille viedä projektia eteenpäin - esikoululaisluokkien opettajat ja myös yläluokkien opettajat ovat jo kyselleet mahdollisuuksia.

Kollegan kanssa olemme ilmoittautuneet Keskittymisharjoitusten kurssille toulokuun ensimmäisenä viikonloppuna ... Jotta yhteinen projektimme ei aivan vielä päätykään :)

... Mukavaa alkavaa viikkoa toivotellen,

Nina

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen projekti teillä! Kiva, että jatkuu vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut todella mukava olla läsnä luokkayhteisössä, ja myös jakaa inspiraatiota opettajille.
   Yhetistyön taikaa :)

   Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)