keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Raikas talvisää ...


Ilmassa on aamutuimaan jo pakkasen kirpeys, raikas talvisää tuntuu nenässä ... Toissa iltana muutama lumihiutale leijaili maahan, jossa tosin sulivat jo saman tien.

Joulukuu tulla tupsahti, ja nyt adventtisunnuntaina vietimme luovan hetken kuusenoksien, saven, ja kynttilöiden parissa. Pojatkin olivat mukana - muistelimme millaisia kynttiläkoristuksia on tullut tehtyä vuosien varrella.


Viimeksi kirjoittelin tänne Matkanvarrelle lokakuussa - tässä pieni päivitys:

 • Âiti tuli piipahtamaan luonamme syyslomalla! Oli todella mukava viettää aikaa yhdessä - suunnittelimme jo Suomeen tuloa, mutta pojan silmähermojen tulehdus kesti yli kuukauden, joten oli hienoa että äiti pääsi tänne tulemaan.
 • Pojan silmät ovat onneksi paranemaan päin - ja hän on hyvin jaksanut lääkitä silmiään (kuukauden verran oli 3 erilaista silmätippaa- yhdet laitettava kerran tunnissa, toiset joka 2. tunti ja kolmannet yötä vasten), nyt on vahvempi tablettilääkitys vielä kuukauden verran. Enää ei tarvitse käydä tutkimuksissa joka viikko, seuraava tarkastus on 3. viikon kuluttua.
 • Minulla kilpirauhasarvojen epävakaisuus on aiheuttanut väsymystä - ravintoterapeutin neuvosta olen ollut gluteenittomalla ruokavaliolla kuukauden päivät, ja nyt jätän maitotuotteet pois myös. Energiataso on nousemassa, joka kannustaa ruokavalion ylläpitoon.
 • Marraskuu on ollut lämmin - vain muutamana päivän on satanut töihin pyöräillessä. Lämmin syksy on pidentänyt aikaa jolloin lehtien väriloistoa on saanut ihailla ... On hienoa että vuodenajat vaihtuvat, jokaisessa on oma charmikkuutensa.
 • Aamut, jolloin aurinko on valaissut taivaan vaaleanpunaiseksi, ovat kruunanneet marraskuun työmatkat - kaikenkaikkiaan aurinko on paistanut vain 29 tuntia koko marraskuussa ... Olen onnekas, sillä muutaman auringonlaskun olen onnistunut kameralle ikuistamaan päivittäisiä valokuvia ottaessa.
 • Omat synttärit ja nuoremman pojan luokan naamiaiset juhlistivat marraskuun puoliväliä. Pukeuduimme kaikki naamiaisiin - mies aivan innostui, ja laittoi pitkätukkaisen peruukin päähän! Mukavaa oli että 17 oppilasta ja 11 vanhempaa osallistuivat nyyttäri-naamias-kekkereihin (postauksen lopussa olevassa valokuva-videossa on pari naamiaiskuvaa :)
Sukeltaminen gluteenittomaan ruokavalioon on ollut kokemus sinänsä - ravintoterapeutin kivojen ohjeiden, ruokablogien ja luovien keittokirjojen avulla tämä seikkailu on mennyt aika kivasti. Olen löytänyt hyvänmakuisen quinoa-manteli-leivän ohjeen, sekä reseptin suussasulaviin pikkuleipiin (yläkuva). 

Työpaikalla koulun keittiömestari leipoo paleo-leipää ja pasta-päivinä valmistaa raastettua kukkakaali-pöherrystä, joka maistuu hyvin pastakastikkeen kera. Toisaalta en ole ollut vierailuilla, joissa olisi ollut hankalaa kieltäytyä tarjoiluista - ja usein kokouksissa tm. on mahdollista ottaa hedelmä kakun sijaan.


Alhainen energiataso on laittanut minut asettamaan asiat tärkeysjärjestykseen - töiden jälkeen päiväunet, ja sitten pari tuntia aikaa ennen nukkumaan menoa. Koko poppoo on terästäytynyt keittiöhommiin, isäntä on huolehtinyt pyykeistä, ja kaikki tärkeä on tullut hoidettua ajallaan. Nuorimmaisen pojan ranskan sanojen treenaaminen on ollut mukavata (tekee aivan mieli itse joskus opiskella sitä kaunista kieltä enemmänkin!) 
Valokuvaaminen (isolla kameralla), käsityöt ja lukeminen ovat jääneet paitsioon, samoin tv - mutta kaikella on aikansa... Jospa se luovuus vaikka sitten oikein kuplisi nyt tulevalla joululomalla, taukojen sanotaan tekevän hyvää.


Kynttilät tuovat valoa, lämpöä ja tunnelmaa - on mukava aloittaa ja lopettaa päivä kynttilän valossa.

Leppoista joulukuuta toivotellen,

Nina

P.S. Tässä katsaus päivittäisiin valokuviin loka- ja marraskuulta:Photo A Day - October 2014 from Nina Jensen on Vimeo.


November 2014 - Photo a Day from Nina Jensen on Vimeo.

2 kommenttia:

 1. Kauniit jouluiset kuvat Nina:) Toivottavasti ruokavaliosta on apua;itsekin epäilen että minulla on kilpirauhasongelmia,ja aika endokrinologille on kuun lopussa. Kiva että poikasi silmät voivat paremmin:)
  Oikein ihanaa joulukuuta sinulle Nina.

  VastaaPoista
 2. Oikein hyvää joulua sinulle, Jael! Minun arvoni ovat laskeneet normaalin sisään, jotta se gluteeniton ruokavalio näyttää auttavan :-) Toivon että sinä saat hyvää apua endokrinologilta! Hankin juuri gluteenittoman keittokirjan, jossa on kivoja ohjeita .... aion jakaa hyiä reseptejä täällä uudenvuoden puolella.
  Jouluterveisin,
  Nina

  VastaaPoista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)