maanantai 30. maaliskuuta 2015

Charlottenlundin kasvitieteellinen puutarhaYstäväni näytti minulle toissaviikonloppuna kauniin “metsäpuiston”, eli Charlottenlundin Aboretumin … Toisin sanoen Charlottenlundin Metsätieteellisen Puutarhan. Uteliiana tutkiskelin tämän latinasta peräisin olevan Aboretum-sanan merkitystä, ja nyt tiedän että Abotretum viittaa elävien puiden kokoelmaan. Puiden lisäksi Arboretumeissa kasvaa  myös pensaita, köynnöksiä ja varpuja. Charlottenlundissa sijaitsevan aboretumin historia on pitkä:

Vuonna 1622 kuningas Christian IV poistaa köyhiltä talonpojilta käyttöoikeuden tähän maatilkkuun, ja nimeää alueen nimen Kaurispuistoksi. Vuonna 1663 luovuttaa kuningas Frederik III alueen kamaripalvelijalleen Jacob Petersenille, joka saa myös luvan harjoittaa majatalo - ja pubitoimintaa. Seuraava vaihdos tapahtuu vuonna 1672, jolloin puiston nimi muuttui Gyldenlundiksi, kuninkaan aviottoman lapsen Ulrik Frederik Gyldenløvin saadessa alueen. Paikka sai nykyisen nimensä Charlottenlund vuonna 1730, jolloin kuningas Christian VI antaa Gyldenlundin sisarelleen Charlotte Amalialle, joka rakentaa Charlottenlundin palatsin. Siitä saakka on Charlottenlundin palatsi ollut kuninkaallisten asuinpaikkana, mm. Christian on syntynyt palatsissa. 

Kööpenhaminan yliopisto perusti vuonna 1799 pienen aboretumin Charlottenlundiin. 1832 siirrettiin metsäalan koulutus Kielistä Kööpenhaminaan, jolloin myös perustettiin kasvitieteellinen puutarha juuri tätä koulutusta varten.
Vuonna 1858 sulautui eläinlääkäri - ja metsätieteilijäntutkintakoulutukset, jotka tätä nykyä kuuluvat Kööpenhaminan Yliopiston Biotieteelliseen tiedekuntaan (jonka puutarhassa olin eilen - oikein kaunista myös siellä!)


Historiallisessa puutarhassa oli hyvin kotoinen ja samalla aikaa eksoottinen tunnelma. Mäntyiset puut, ja myös palmuntyyppiset vahakasvit olivat vierekkäin … Siellä kelpasi tallustella ja tuoksutella raikasta kevätilmaa!

Pääsiäisloma on alkanut - uuden työn mukana seuraan koululaisten lomia, josta nautin todella paljon! Tänään tein paksuja amerikkalaisia pannukakkuja aamiaiseksi - hieman herkutellen alkaa tämä viikko! Löysin kivan ohjeen banaani-suklaa pannukakkuihin, jossa käytetään kaurajauhoja ... oikein maukkaita!

Mukavaa alkavaa viikkoa toivotellen, 

Nina

Valokuvat näpsäyttelin iPhonen Camera+ - sovelluksella, myös Snapseed, VSCOcam ja TadaaSLR-sovelluksia käytin

3 kommenttia:

  1. Voi miten kaunis paikka ja kauniit kuvat:)Mukavaa viikkoa Nina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael ... Olen nauttinut kiireettömistä aamuista - ja keittiössä hyörimisestä :)

      Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)