tiistai 30. marraskuuta 2010

Kurssi Norjassa
Viikko 45 olin työhönliittyvällä kurssilla Hamarissa, Norjassa. Aiheena oli "Læringsmiljø og pædagogisk analyse", Thomas Nordahlin kehittelemä pedagoginen metodi kouluhin ja päiväkoteihin. Metodi perustuu pedagogiseen analyysiin, joka rakentyy systeemiselle teoriapohjalle. Nordahl on kerännyt viimeisten 8 vuoden aikana suuren määrän tutkimusmateriaalia tanskalaisista kouluista, ja nyt syksyllä julkaisi materiaalin, jonka otos on 25.000 koululaista, ja vastausprosentti on korkea: 90 %.

Monet koulut Tanskassa ovat tehneet 3-vuotisen sopimuksen Nordahlin kanssa - he sitoutuvat sekä käyttämään pedagogista analyysia systemaattisesti, että mittaamaan koulun oppilaiden sosiaalisen ja "aineellisen" / (faglige ) tietoperäisen oppimisen sekä prosessin alussa että 3 vuoden kuluttua. Opettajat muodostavat ryhmiä, joissa pedagoginen analyysi tehdään yhdessä jatkuvasti. Psykologin tehtävä on toimia ryhmien työnohjaajana. Viikon kurssi oli siten ohjausta tähän prosessiin meille työnohjaajille. Oli oikein mielenkiintoista, ja kirjoittelen jatkossa lisää - myös tähänastisista tutkimustuloksista.Ohjelma oli tiukka, luentoja ja ryhmätöitä oli kl. 9-21. Onneksi oli muutaman tunnin paussi ruokailujen yhteydessä.
Sää oli upea: - 9 astetta ja suhteellisen kirkasta.
Viimeisenä iltapäivänä oli opastettu retki kaupunkiin ja ympäristöön. Saman iltana oli juhlaillallinen, jonne kävelimme 4 km järven rantaa pitkin.Illalinen oli vanhan katedraalin raunioiden vieressä olevassa entisöidyssä ravintolassa. Ravintolan sisällä oli vanhoja muureja, valaistus ja sisustus oli kaunis, vanhaa linnatyyliä.
Menu oli herkullinen: Alkuruoaksi ankanrintaa naurispyreen, granaattiomenan ja appelsiinikastikkeen kera. Pääruoaksi hellefisk, perunoita, aspargesia ja muuta tilpehööriä punaviinikastikkeessa, ja jälkiruoaksi karamellivanukas sitruunajäädykkeen ja kirsikka-pyreen kanssa ... mmm!Oli mukava olla porukalla työtovereidan kanssa kurssilla. Aamupalaalla ja väliajoilla turisimme yhdessä, muutamana iltana kävelin pikkulenkin muutaman kanssa, useimpina iltoina olimme niin väsyneitä kl. 21:30, että heti vaan punkkaan ja nukkumaan.Opiskelijatoverini asuu samassa kaupungissa tyttöystävänsä kanssa. He saivan pienen, herttaisen poikavauvan syksyllä. Toisen iltana kävin illallispaussin aikana heillä kylässa. Oli mukava jutella, ja nähdä pikkumies myös! Kävelimme 3 km lenkin lëheisessä metsässä valaistulla polulla - aivan kuin olisin ollut Suomessa! Lastenvaunuun voi laittaa sukset pyörien sijasta (tosi hassua mutta käytännöllistä!), joten pieni poika nukkui vaunuissa kun me aikuiset kävelimme hangessa lumen narskuessa jalkojen alla.


Asuimme aivan järven rannalla olevassa hotellissa, siitä oli Hamarin korkeakouluun noin 10 min. kävelymatka. Korkeakoulussa oli opetus, luennot ja lounas.
Oli virkistävä ja intensiivinen viikko!
Suuri kiitos vanhemmilleni, jotka olivat kotosalla poikien kanssa! Miehellä oli muutama työvuoro tällä viikolla, ja sattui myös samaan aikaan erään entisen CTS-opiskelijakaverin vierailu, jolloin hän kiersi hieman Kööpenhaminaa opiskelijatoverin kanssa.
Pojat nauttivat suuresti mummon ja papan kanssa oleilusta!

2 kommenttia:

  1. Kauniita luontokuvia!
    terkut Äiti

    VastaaPoista
  2. Sen Nokian kännykän kamera on todella hyvä, jotta passaa näpsiä kuvia ;)

    - Kiitos vielä kerran!

    VastaaPoista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)