lauantai 5. helmikuuta 2011

Kävely virkistää muistiaTuoreen brittiläisen tutkimuksen perusteella kävely virkistää muistia: 40 minuutin kävely kolme kertaa viikossa auttaa vähentämään muistin heikkenemistä.

Tutkimukseen on osallistunut vanhuksia, jotka eivät harrasta airobista liikuntaa säännölisesti.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että aerobinen aktiivisuus voi estää aivojen vioittumista alueilla, jotka ovat keskeisiä oppimiseen ja muistitoimintoihin. Kuinka paljon liikunta estää aivojen vanhe,,uuteen liittyvää rappioitumista, on vielä epäselvää. Tämä uusi tutkimus keskittyi aivojen "hippocampus"-osaan, jolla on keskeinen osa ihmisen pitkäkestoiselle muistille ja kyvylle hahmottaa tilaa ja suuntaa. Tutkijat nimenomaan tahtoivat mitata, mikä vaikutus säännöllisellä aerobisella liikunnalla on hippocampuksen toimintaan.

Vaurio hippokampuksessa liittyy Alzheimerin tautiin, jossa keskeinen oire on dementia,mikä vaikuttaa henkilön kykyyn muistaa, puhua ihmisille ja suorittaa tavanomaiset päivittäiset toiminnot. Yhteensä 120 aikuista ( 55 - 80 v.) osallistui vuoden kestäneeseen tutkimukseen. Kenelläkään osallistujista ei ollut dementiaa tai muuta aivosairausta.
Jokainen henkilö määrättiin satunnaisesti joko harjoitusryhmään (kohtalainen aerobinen kunto-ohjelman) tai kontrolliryhmään (venyttely ja kiinteyttävä ohjelmaa).

Harjoitusryhmä osallistui valvottuun kävelyohjelmaan. He aloittivat 10 minuutin kävelyllä kolme päivää viikossa. Kävelyaikaa lisättiin viisi minuuttia viikossa, kunnes he kävelivät enintään 40 minuuttia kerrallaan 7:llä viikolla. Vertailuryhmä osallistui ohjattuun lihaskunto- ja venyttelyharjoitus ohjelmaan. Molemmat ohjelmat aloitettiin lämmittelyllä ja venytyksillä.

Tutkijat käyttivät magneettikuvausta (MRI) jonka avulla he seurasivat, onko tutkimushenkilöiden hippocampuksen koko muuttunut voden aikana. Magneettikuvaus käyttää magneetteja ja radioaaltoja tuottavia kuvia kehosta. Jokainen koehenkilö kuvattiin ennen kun he aloittivat kunto-ohjelman, kuuden kuukauden kuluttua ja tutkimuksen lopussa.Tietokone-pohjaiset muistitestit tehtiin myös alussa, kuusi kuukautta ja tutkimuksen lopussa.

Todettiin, että harjoitusryhmään osallistuvien koehenkilöiden hippocampuksen koko suureni, kun taas kontrolliryhmään kuuluvilla ihmisillä hippocampuksen aivokudos surkastui, osana normaalia ikääntymisprosessia.
Tulokset muistitesteissä näytti, että molempien ryhmien muisti oli parantunut.
Tutkijoiden mielestä airobinen liikunta voi vaikuttaa myonteisesti hippokampukseen ja vanhentumisen muistitoimitoihin, tarvitaan kuitenkin syvempää tutkimusta jotta tämä yhteys voidaan tarkemmin osoittaa.

Tämä tutkimus viittaa siihen, että kohtalainen liikunta voi jossain määrin parantaa tai tasapainottaa muistin toimintaa terveillä, iäkkäillä aikuisilla.
Tutkimusta johtava tohtori Graham Stokes ( Dementia Care BUPAn johtaja), sanoi: "Tämä tutkimus viittaa siihen, että kohtalaisen liikunta voi jossain määrin parantaa tai tasapainottaa muistin toimintaa terveillä, iäkkäillä aikuisilla. Tutkimukseen osallistuneilla oli terveet aivot, ilman dementoivia sairauksia. Täten ei ole tietoa, onko aerobisella liikunnalla sama vaikutus dementia-sairauden aivoihin, kuten Alzheimerin. Siksi ei voi päätellä, että liikunta kääntää dementiaan liittyvän muistin menetyksen.
Tutkimuksen perusteella voi sanoa, että aerobinen liikunta, kuten kävely, on hyvä ikäihmisille. Se auttaa estämään sairauksia, kuten aivohalvausta ja sydäntauteja, ja se voi merkittävästi parantaa mielialaa. Ja lähes kuka tahansa voi kävellä, eikä kävelyllä ole sivuvaikutuksia, toisin kuten joillakin lääkehoidoilla."

Jotta tässä jälleen yksi hyvä perustelu käydä kävelylenkillä muutaman kerran viikossa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)