sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Kemiaa kulttuuriyössä


Vierailimme esikoisen kanssa Niels Bohr-Instituutissa Kultturi Yö-tapahtuman merkeissä. Esikoisen lukujärjestykseen kuuluu nyt fysiikka ja kemia, joista hän on hyvin kiinnostunut. 


Niels Bohr-instituutti on Kööpenhaminan yliopiston tutkimuslaitos, jossa tutkitaan tähtitiedettä, geofysiikkaa,nanoteknologiaa, hiukkasfysiikkaa, kvanttimekaniikkaa ja biofysiikkaa


Niels Bohr oli tanskalainen fyysikko, joka tutki atomien rakennetta ja niistä tulevaa säteilyä, josta hän sai Nobelin palkinnon vuonna 1922. Bohr oli myös merkittävä kvanttimekaanikko. Instituutti on vuodesta 1921 saakka kantanut hänen nimeään. 


1920-luvulla keskusteli Niels Bohr kvanttiteoriaa Albert Einsteinin kanssa. Bohr on vaikuttanut myös Saksassa ja Amerikassa. 


Bohr työskenteli huoppusalaisen Manhattan-projektin parissa New Mexicossa, jossa hänet turvallisuussyistä tunnettiin nimellä Nicholas Baker. Bohrin sanotaan kommentoineen kyseistä konsulenttirooliaan seuraavasti:" Sen vuoksi menin Amerikkaan. He tarvitsivat apuani atomipommin tekemisessä" (Long, Doug. "Niels Borh - The Atomic Bomb and beyond"). 


Sodan jälkeen Bohr palasi Kööpenhaminaan, jossa hän toimi rauhanomaisen ydinenergian puolestapuhujana. Han kuoli sydämen vajaatoimintaan Kööpenhaminassa vuonna 1962.


Niels Bohrin poika, Aage Bohr, opiskeli myös fysiikkaa. Myös hänestä tuli merkittävä fyysikko, joka vuonna 1975 sai Nobelin palkinnon.


1993 liitettiin Niels Bohr Instituuttiin tähtitieteellinen observatorio, Ørsted laboratorio ja geofysiikan laitos. Instituuttia lähestyessämme näimme suuria ilmapalloja kohoavan pihalta. Lähempänä näimme, että ne olivat jättimäisiä saippuakuplia. 


Esikoinen osasi kertoa, että saippuakuplien sisällä oli vetykaasua, joiden avulle kuplat nousivat niin korkealle. 
Opiskelijat olivat järjestäneet erilaisia toimipaikkoja, joissa vierailijat saivat osallistua, taikka katsella kaikenlaisia kokeita. 


Yläkuvassa on pieni poika, kädessään pitkä tanko, jonka päässä on kynttilä. Kun kynttilä osuu jättimäiseen saippuakuplaan, leimahtaa kupla suureksi tuliliekiksi.Toisella puolella pihaa oli "Luonnontieteellinen leikkipaja", jossa oli lisää mielenkiintoisia ja jänniä kokeita. Esikoinen osasi kertoa minulle mitä kokeissa tapahtui, hän oli näes jo etukäteen etukäteen katsellut fysiikan ja kemian kokeita You Tubesta!


Yläkuvassa opiskelijat kaatavat nestemäistä happea mustaviinimarjamehuun, joka jäätyi hetkessä sorbetiksi.Laitoksen sisällä oli suuri näyttely CERNin Sveitsin kiihdytyslaboritoriosta.


CERN on Euroopan ydinfysiikan tutkimusjärjestö, joka on toiminut vuodesta 1954 saakka Genevessä Ranskan ja Sveitsnin rajalla. CERN työllistää 2400 kokoaikaista työntekijää sekä 7931 tiedemiestä ja insinööriä, jotka edustavat 608 korkeakoulua sekä 113 kansallisuutta.


Niels Borh oli yksi CERNin perustajista.
Instituutin seiniä koristivat kaksi suurta plakaattia Niels Bohrista.


Monta kokemusta rikkaampana kävelimme esikoisen kanssa kaupungin yössä kohti bussipysäkkiä - meillä oli oikein mukava ja mielenkiintoinen Kulttuuri Yö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)