keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Lesitiini granulaatti = Lesitiinirakeet


Kirjoittelen tähän hieman niistä lesitinirakeista, joitä käytetään siinä vadelmaisen raakakakun täytteessä. Nämä lesitiinirakeet ovat uusi tuttavuus myös minulle - ohjetta lukiessani ajattelin, että ne varmaankin saostavat täytteen liivatteen tavalla. Mutta lukiessani lähemmin viisastuin - ne lesitiinirakeet ovat valmistettu soijaöljystä, ja niiden tarkoitus on tuoda kermamainen maku täytteeseen - ja niissä on terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Caroline Fibæk (Raw Cake, 2010, s. 14) kirjoittaa seuraavasti lesitiinirakeista:
Lesitiinirakeissa on täyteläinen kermanmaku, jonka vuoksi niitä on hvyä käyttää "kermakakkujen" valmistukseen, jotka alentavat kolesterolia ja tehostavat muistia.
Lesitiinirae on ravintolisä - rasvahappu, joka sisältää fosforilipidiä, joka on tärkeä osa {aivojen} välittäjäaineissa. Se tehostaa muistia, sekä on mukana säätämässä kolesterolitasoa. Lesitiini on tärkeä osa soluseinämien kalvoissa. Lesitiiniä uutetaan mm. soijasta ja auringonkukan siemenistä. Käyttäessäsi soijalesitiiniä huomio että käytät geenimanipuloimatonta tuotetta.

Rakeissa on pehmeän kermamainen maku, joka tulee myös jogurttiin kun rakeita laittaa siihen päälle - mutta sen vadelmaisen raakakakun täytteen voi varmasti valmistaa ilman rakeitakin.

Olen laittanut pari teelusikallista näitä lesitiinirakeita aamuisin jogurtin päälle. Purkissa olevan ohjeen mukaan voi päivittäin nauttia 3 tl. Säilytettävä jääkaapissa avaamisen jälkeen, ja käytettävä 8 viikon kuluessa avaamisesta. Voi pakastaa.
Vappu vaihtui arkisissa merkeissä - täällä ei vapunaattoa juhlisteta, ja vappupäivä on enemmän poliittinen juhlapäivä, jolloin pidetään puistoissa puheita mm. Eilen teimme lettuja ja tuoremehua (nuorimmainen tykkää puristaa mehulingolla tuoremehua porkkanoista, omenoista, hieman inkivääriä  - ja sitten puristettua appelsiinimehua ja sitruunaa - kyllä maistuu hyvälle!) Löysin kivan lettuohjeen ilman jauhoa - lettuihin tulee banaania ja pähkinäjauhoa - kirjoittelen ohjeen tänne blogiin tarkemmin.
 
Semmoisia tänne ... Mukavata vappupäivää ja keskiviikkoa :)
 
Nina

7 kommenttia:

 1. Noita rakeita olen käyttänyt ehkä nelisen vuotta ja melkein vain raakakakuissa mutta myös suklaanteossa.Kun lukee suklaalevyn ainesluetteloa,siellä yleensä esiintyykin tuo lesitiini.Lesitiini toimii emulgioaineena,kun on tarvetta yhdistää rasva ja neste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos tuosta tiedosta - sitä ei lukenut missään! Hienoa että osaan nyt käyttää sitä suklaajutuissa myös!

   Poista
 2. Ihan uusi juttu minulle, tuota lukiessa miettii, että miten onkaan tullut ilman toimeen. Täytyypä kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hymyilytti kun luin rivisi - usein ajattelen samoin kivan uuden jutun löytäessäni - ja toisaalta tiedän, etkä mainokset juuri tähtäävät tuohon ajatukseen - kuinka olen tullut toimeen ilman tätä tuotetta! Ihan hyvä ollut syödä rakeita jogurtin kanssa, tulee varmaan käytettyä 8 viikossa :)

   Poista
 3. Ihan uusi juttu mulle, kiitos hyvästä vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Kiitos valaisevasta kirjoituksestasi!

  VastaaPoista
 5. Lettuohje kuulostaa makoisalta! Ja lesitiiniä olisi varmasti hyvä olla kaapissa, sitä taidetaan tarvita aika monessa raakareseptissä. Ihan tavallisesta paremmasta kaupasta ei varmaan saa?

  VastaaPoista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)