lauantai 21. joulukuuta 2013

Tanskalaiset manteliset piparkakut


Tanskalainen leipurin, "leivosten kuningatar" Mette Blonstebergin manteliset piparkakut maistuvat viehkeän makeilta, ja ne ovat nopeat ja helpot leipoa. Manteleiden lisäksi piparkakuissa on hieman sokeroitua appelsiinia (sukaattia), joka tuo pirteän säväyksen pipareihin. 

Vaikka jouluun on enää 3 päivää, ehdit pyöräyttää Tanskalaiset manteliset piparkakut keveästi ...

Tarvitset:

25o g voita tai margariinia
125 g vaaleaa siirappia
250 g fariinisokeria
2 tl. potaskaa (kohotusaine eli kaliumkarbonaatti, leivinjauhe tai sooda käy hyvin)
1 rkl. kylmää vettä
3 tl. kanelijauhetta
1 tl. neilikkajauhetta
2 tl. inkiväärijauhetta
1 tl. jauhettua maustepippuria
60 gr. appelsiinisukaattia kuutioina
150 g. kourittuja manteleita
500 g. vehnäjauhoja
25 g. suolattomia pistaasi-pähkinöitä (jätin pistaasit pois kun meidän pojat ei niistä niin välitä)




Valmistusohje:
  • Voi, siirappi ja fariinisokeri sulatetaan kattilassa keskilämmöllä noin 70 asteiseksi. Kattila otetaan pois hellalta.
  • Jauhettu kaneli, neilikka, inkivääri ja maustepippuri sekoitetaan vehnäjauhoon. Lisää appelsiinisukaatit, mantelit ja pistaasipähkinät.
  • Potaska / sooda / kohotusaine ja vesitilkka sekoitetaan kupissa, ja lisätään taikinaan.
  • Taikina sekoitetaan tasaiseksi.
  • Taikina kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun laveaan vuokaan (n. 18 cm x 18 cm).
  • Painellaan taikina hyvin, jotta se peittää kattaa koko vuoan. Laita vielä leivinpaperia myös taikina päälle.
  • Anna taikinan jäähtyä huoneenkämmössä seuraavaan päivään, jolloin taikina leikataan viideksi pötköksi / tangoksi.
  • Jokainen tanko leikataan ohuiksi siivuiksi, jotka paistetaan leivinpaperilla n. 180 asteessa 9-12 minuuttia.
  • Jäähdytetään ritilällä, ja säilytetään tiiviissä rasiassa.
       Tulostettava ohje
 
... Rapeat manteliset piparkakut maistuvat joululle!

Laitoin kaksi tankoa jääkaappiin viikonloppuna, ja otin ne eilen huoneenkämpöön sulamaan ... nyt sitten leivon jouluksi vielä yhden satsin pipareita :)


Makoisaa viikonloppua toivotellen,

Nina

8 kommenttia:

  1. Vaikuttaa tervetulleelta vaihtelulta meidän peruspipareille. Kaikki missä on mantelia maistuu minulle. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mantelit ovat myös minun herkkua ... niitä on mukava laittaa ruokaan jos toiseenkin :)

      Poista
  2. Ihanan näköiset piparit! Olen tainnut joskus saada tuollaisia tuliaisina Tanskasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael, melkein kaikissa pipareissa on täällä ainakin himpun verran noita manteleita :)

      Poista
  3. Onpa mukavan oloiset piparit. JA niin paljon kätevämmät tehdä kuin ne meidän perinteiset. PAnenpa ohjeen talteen, josko kokeilisin joskus. Mukavaa joulua NIna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula, sinulle myös! Tykästyin kanssa tuohon helppouteen - leikkaa ja paista :)

      Poista
  4. Oi nam! Muistelenkin kuulleeni, että Tanskassa piparitaikinaan tulee myös manteleita.

    Ihanaa joulua Nina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulle myuös, Anna! Aivan tosi viehättäviä paketteja olet tehnyt jouluksi - varmasti saajat ilahtuvat!

      Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)