lauantai 7. elokuuta 2010

Tädin ja sedän luona Ranskassa

Tätini on asunut jo pian 40 v. Ranskassa. Jo monivuotinen unelma on ollut matkustaa sinne isännän ja poikien kanssa, ja tavata tätiä, setää ja 2 ikäistäni serkkua. Ja tänä kesänä unelma kävi toteen - ja kaiken kukkuraksi järjestyi niin, että äitini tuli myös mukaan. Tätini naapurin asunto oli vapaana, jotta saimme majoittua ko. rivitalossa aivan tädin ja sedän vieressä - luksus järjestely.

Viimeksi olen tavannut Ranska sukulaisia 15 vuotta sitten. Jotta nyt tapasimme toistemme puolisot ja lapset ensimmäistä kertaa! Lapsia olikin yhteenä kuusi: Meidän poikien lisäksi 6 v. pikkuserkkupoika, 4 v. pikkuserkkutyttö, ja kaksi kappaletta 7 kk:set vauvoja ;)

Oli todella mukava jutella ja vaihtaa kuulumisia - Ranskalainen ateria-kulttuuri asettaa upeat raamit keskutelulle: Ateria alkaa seitsemän maissa, ja päättyy myöhään illalla hieman ennen puoltayötä. Suuret kiitokset tädille ja sedälle aivan erikoisesti makuhermoja kutkuttavista uusista nautinnoista (maistoin mm. ensimmäisen kerran hanhenmaksaa pateena sekä myös paistettuna). Setäni on ravintola - hotellialan ammattilainen (hän on perustanut mm. Accor-firman hotelli / ravintolaoppilaitoksen), joten kurkistin keittiöön useamman kerran, vinkkejä ja vihjeitä hakien ;)

Juustot - mmm - Cantal-alueen juustosta tuli suosikkini. Tädin ja sedän kesäpaikka on Cantal-alueella, jonka juustoja maistelimme muiden ohessa. Juustot jälkiruokana - kulinaristinen hemmottelu-aterian nautintohetki...

Sää oli lämmin ja aurinkoinen, useat ateriat söimme ulkona puutarhassa. Pojille tämä pitkä, usean tunnin ateriointi oli uutta - he pelasivatkin palloa taikka touhusivat muuta - pikkuserkut olivat tosi taitavia löytämään koppakuoriaisia, etanoita ym. puutarhasta.

Kuva auringon laskusta pilvien taakse - pimeän tultua oli vielä lämmintä.


Vuosien varrella koetut kommellukset toivat hersyviä naurunpurskahduksia tullessaan - huumorista ei ollut puutetta!

Pojat väsähtivät puoli yhdentoista maissa - ulkoilma ja pallon peluu, sekä päivittäiset retket imivät mehut miedän pikku-ukoista.

Evryyn on rakennettu moderni katedraali (joka rakennetaan kerran vuosisadassa). Katedraali on moderni, hyvin perusteellisesti suunniteltu, sisältä valon vaihtuvuus tuo uuden ilmeen päivän kuluessa. Symboliikkaa on paljon - mieheni näytti kuinka Calvinin teologian symboleita löytyi sekä sisältä että ulkoa. Calvinin perpektiivi painottaa Jumala yleistä ilmestymistä ihmisille luonnossa, jota katedraalin katolla olevat puut symboloivat. Kun luonnon kauneuden lisäksi menee sisälle katedraaliin, niin siellä katossa, ylös taivaaseen katsoessa, näkyi katossa kolmio, symboloiden Jumalan erityisen ilmestymisen kolminaisuutta (Jumalan ilmoitusta itsestään kolmessa persoonassa / muodossa: Isä, Poika ja Pyhä-Henki).
Katedraali oli aivan Evryn keskustassa, ja hieman käveltyämme löysimme Bastiljin päivän paraatin. 14. heinäkuuta on Ranskassa vallnkumouksen merkkipäivä, vuonna 1789 hyökkättiin Bastiljin linnoitukseen, jota silloin käytettiin vankilana. Nykyisin se on kansallinen vapaapäivä, jolloin on puheita ja paraateja, ja iltaisin ilotulituksia.

Paraatissa oli sekä sotilaita, poliiseja ja palomiehiä - ja naisia. Upeat uniformut, sekä kovilla ladatut aseet olivat aika hätkähdyttävä näky. Pormestarin puhe oli pitkä, lämpötila lähellä +30, joten eräs uniformussa oleva naispuolinen sotilas pyörtyi. Hetkessä ilmestyi paikalle rullatuoli (se pyörillä oleva nojatuoli siis), jossa sotilas sai elpyä ja juoda vettä.
Illalla oli Evryn järven luona upea ilotulitus. Raketit näkyivät aivan tädin luokse (jäin kotiin toisen pojan kanssa muiden mennessä järvelle - päivän kävelyn jälkeen oli mukava olla vaaka-tasossa;)

2 kommenttia:

  1. Kuulosti onnistuneelta matkalta! Joko on työt ja koulut alkaneet?
    t. johanna

    VastaaPoista
  2. Kiitos, jo koulut alkoivat viime viikolla - kirjat jo päällystetty, ja uudet lukujärjestykset saatu... Unirytmikin alkaa normalisoitua (muut nukkua posottaa, jo aika miunkin asettua lepoon - omaa aikaa vaan tulee tiristettyä joskus liian myöhään iltaan)
    Hyvää alkavaa viikkoa ja pikaista paranemista siulle!

    VastaaPoista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)