sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Suurherttuatar Olga Alexandrovna


Olga Alexandrovna, Venäjän tsaarin Alexander III ja Tanskan prinsessa Dagmarin tytär, syntyi 1882 Venäjällä. Olga oli nuorin tsaarin 6.sta lapsesta. Olgan vanhimmasta veljestä Nikolaj'sta tuli Venäjän viimeinen tsaari (Nikolaj II).Olga vihittiin 1901 prinssi Peter Oldenburgin kanssa (yläkuva). Avioliitto mitätöitiin 1916, koska prinssi oli homoseksuaali. Olga meni naimisiin toisen kerran 1916 Nikolaj Kulinovskyn kanssa. Olga pakeni miehensä ja kahden lapsen kanssa Venäjän vallankumoksesta Tanskaan 1917. Olga muutti Ballerupin Knudsminde-maatilalle 1930.


Olga opiskeli viulunsoittoa sekä maalausta Pietarissa. Hän maalasi sekä akvarelleja että öljyväritöitä, sekä myös posliinia. Hänen maalauksiaan on ollut useissa näyttelyissä jo hänen elinaikanaan, esim 1927 Kööpenhaminan Vapaassa Taidenäyttelyssä. Kuvassa Olgan tauluja, mm. omakuva.


Ballerupin maatila oli omavarainen - suurruhtinaan perhe ei ollut rikas. Silti kylässä tiedettiin, että silloin tällöin kyläläisten ovien eteen asetetut korit, jotka olivat täynnä juureksia, vihanneksia, leipää ym., tulivat suurruhtinaan tilalta.


Olga kuvitti ylläolevan lastenkirjan, joka on julkaistu sekä tanskan että venäjänkielillä.


Olgan kaksi poikaa, Tihon ja Guri, tekivät uraa Tanskan armeijassa. Armeijakaverit ovet kertoneet, että Olga vieraili silloin tällöin kasarmissa, ja toi joka kerta suuren ruokakorin, täynnä vihanneksia, lihaa, hedelmiä ja juureksia. Olgan mies Nikolaj huolehti tilasta, ja Olga keskittyi maalaamaan. Hän opetti myös maalausta ja posliininmaalausta Ballerupissa.Olgan maalaama kahviastiasto.


Venäjä kyseli Tanskan valtiolta tietoja Olgasta ja hänen perheestään. Vaikka Olga eleli hiljaiseloa tilallaan, häntä huolehdutti perheen aseman epävakavuus - ja perhe päätti turvallisuussyistä muuttaa Canadaan. Olga kuoli 1960 Torontossa Canadassa. Sekä Olga että hänen miehensä Nikolaj ovat haudattu Yorkin hautausmaalle Torontoon.


Näyttely Suurherttuatar Olgasta oli hyvin mielenkiintoinen. Taidankin lainata lomalukemiseksi kirjastosta  hänen elämänkertansa "Suurruhtinatar Olga - 25 lukua elämästäni":

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)