tiistai 25. syyskuuta 2012

Harvinaista herkkua

Tämä lanttu-kaunokainen löytyi Mönin suoramyynti-maanviljelijän butiikista. Sen nähdessäni nostin ainokaisen lantun heti laatikon pohjalta ja riensin kysymään maatilanemännältä, josko he saavat lisää lanttua lähitulevaisuudessa? Emäntä hymyili hyväntahtoisesti ja kysyi, olenko kotoisin Norjasta - juuri aiemmin oli norjalainen pariskunta yhtä suuresti ilahtunut nähdessään lantun! Vastasin että olen suomalainen, ja että Suomessa lanttua myydään ihan tavan ruokakaupoissa.

Viimeksi löysin lanttua Tanskassa erään luomutorin joulumarkkinoilta. Toissa kesänä olin jo varannut kaksi lanttua Suomesta lähtiessä mukaan otettavaksi, mutta ne unohtuivat äitini ulkoeteisen!

Osa tästä lantusta menee punajuuren, porkkanan ja sipuleiden kera suikaleina uuniin, loput pakastan pikkukuutiona. Sitten niitä voi lisätä keittoihin ja pataruokiin makua antamaan - Nami nami mitä herkkua!

6 kommenttia:

 1. Oi kun niin ihanasti innostut! Täällä lanttu on niin arkinen ja tavallinen, jotenkin niin "maalainen". Hih, vähän huono sana, kun itsekin asun maalla, mutta josko tulisin ymmärretyksi ;D Monesti täytyy oikein pakottaa itsensä kokkaamaan välillä lantusta, koska järkevästi ajateltuna se kuitenkin on oikeaa lähiruokaa, mitä pitäisi suosia ja edullistakin.
  Mutta totta se on, että harvinaisuus tekee monestakin asiasta tavoiteltavan :)
  Ja uunissa paistetut, öljyllä ja mausteilla valellut lantut ovat kyllä oikeasti hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuit naulan kantaan, Paula: "Siitä puhe mistä puute" - Suomessa asuessa en hehkuttanut samalla tavalla lantun vuoksi :-) Tein juuri uunijuuressuikaleita, loraus öljyä ja mausteita, lantun pehmeä makeus on kyllä herkullinen!

   Poista
 2. Muualla sitä ymmärtää lantunkin arvon :) Hunajaiset lanttukuutiot pannulla, slurps.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Cheri! En ole aiemmin paistanut lanttukuutioita pannulla, nytpä kokeilen, mmm ;-)

   Poista
 3. Sä ootkin onnenpekka! Just tänään teki ihan kauheasti mieli karjalanpaistia ja lanttulaatikkoa... sattuipa hauskasti. Ei täältäkään löydä lanttua kaupasta ihan helpolla, tai ei ainakaan sitä oikeanlaista. Onneksi on merimieskirkko, sieltä saa jouluna ainakin laatikkoa valmiina. Pitäâ tosin vielä odottaa muutama kuukausi. Hauskoja herkkuhetkiä!

  t josu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä onni tärppäsi! Lanttulaatikko on myös minun lemppari joulupöydässa - jos löydän lisää lanttua, niin voisikin ihan muutaman annoksen tehdä laatikoksi pakkaseen. Miksiköhän lanttu on niin harvinainen Pohjolan ulkopuolella?

   Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)