Olen leiponut usean vuoden ajan porkkana-speltti-leipää. Se onnistuu aina, ja ohjetta on helppo muunnella tilanteen mukaan. Porkkanaraaste tekee leivästä mehukkaan ja kostean. Taikinasta voit vaihtelua kaivatessasi pyöritellä myös sämpylöitä. Joskus teen taikinan jääkaappiin kohoamaan edellisenä iltana - silloin käytän hiivaa vain 15-20 g.
Olen speltin lisäksi laittanut hieman (n. 2 dl) kauraryynejä, taikka durum -, ruis-, ohra- tai kamut-jauhoja. Kamut on vanha, proteiinipitoinen viljalaji, jossa on paljon proteiinia (n. 15 g / 100 g). Taikina on himpun verran löysähkö verrattuna tavalliseen taikinaa, annan sen kohota tunnin verran kulhossa, ja vielä puolisen tuntia vuoassa.
Valmistusaineet:
0,5 l haaleaa vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl hunajaa / siirappia
2 porkkanaa hienoksi raastettuina (n. 2 dl)
n. 2 dl karkeita spelttijauhoja
n. 2 dl durum jauhoja tai kamut jauhoja
0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä, taikka 50 g voita tai margariinia
n. 5-6 dl hienoja spelttijauhoja (voit halutessasi korvata speltin vehnäjauhoilla)
Valmistusohje:
1. Liuta hiiva haaleaan veteen. Lisää suola, hunaja ja hienoksi raastetut porkkanat.
2. Lisää karkeat spelttijauhot ja durum/kamut jauhot, sen jälkeen hienot spelttijauhot. Alusta taikina, lisää öljy / rasva lopuksi. Taikinan tulee olla löysähkö, niin että se tarttuu hieman käsiin.
3. Anna taikinan kohota vajaan tunnin verran liinan alla.
4. Alusta taikinaa hieman painelemalla ilma pois taikinasta, laita sen jälkeen taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaa.
5. Kohota taikinaa reilu puoli tuntia.
6. Paista leipä 170 asteessa (kiertoilmauuni - tavallinen uuni 200 astetta) noin 30-35 minuuttia.
Kohonnut porkkana-speltti-leipä ennen paistamista |
Tanskalaiseen aamupala-perinteeseen kuuluu laittaa juustoleivän päälle hieman hilloa taikka marmelaatia - se korostaa kivalla tavalla juuston makua.
Mieheni isoäidi tarjosi mustaherukka-hilloa juustoleipien kanssa ... liekö se osasyy siihen, että itse pidän eniten mustaherukkahillo-juusto-yhdistelmästä?!
Onpa herkullisen näköinen leipä:)
VastaaPoistaKiitos Yaelian!
PoistaOlipa kiva yllätys nähdä sinun appelsiininkukka-logosi ja tervehdyksesi :-)
Minä piipahtelen säännöllisesti Appelsiinejajahunaja'ssa - sinun hedelmätori-valokuvat ja kivat inspiraatiot keittiöön tuovat "kesän" tänne Pohjolan syksyyn! (Kunhan löydän mehevän vesimelonin, se saa seurakseen feta-juustoa - ja simsalabim - saamme herkutelle sinun upealla alkupalalla :)
Ainakin taikina oli hyvää! Pian menee sämpylöinä uuniin, toivottavasti ovat pian valmiita! :) Kiitos reseptistä!
VastaaPoista