lauantai 24. marraskuuta 2012

Ruis-punajuuri "peltisämpylät"



Tahdoin leipoa jotain uutta, joten kirjastossa käydessä lukaisin uudesta Feminasta pinaatti-sämpylöiden ohjeen. Meidän pojat vaan eivät välitä vihreistä sämpylöistä, jotta annoin ohjeen hautua mielessä. Kotona mukautin ohjetta (jätin juustot ja pinaatin pois, ja vaihdoin jauhojen laatua ja lisäsin siemeniä) - ja tulos oli aika kiva! Semmoinen ruispalojen "italialainen" versio - rapea kuori ja pehmyt sisus.  Punajuuri ja pellavansiemenrouhe maastoutui paistuessa niin ettei niitä edes huomannutkaan, ja koristeena olleet kurpitsansiemenet sai tahtoessa nyppiä pois. Peltisämpylät menivätkin parempiin suihin heti samana iltana!

Ruis-punajuuri peltisämpylöiden valmistaminen on todella helppoa - sekoitin taikinan, ja kohoamisen jälkeen laitoin sen vuokaan, viillotin, ja paistoin. Koko valmistusaika on vajaat pari tuntia - kohoamiseen tunti, paistamiseen noin 50. min. (paistaminsen puolivälissä peitin ne foliolla).


Ruis-punajuuri peltisämpylät

Valmistusaineet (9 suurehkoa sämpylää)

5 dl haaleaa vettä
25 g hiivaa
1,5- 2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
2 rkl öljyä
2 dl ruisjauhoja
3 dl spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)
2,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl pellavansiemenrouhetta (tai pellavansiemeniä) 
n. 2. dl hienoksi raastettua raakaa punajuurta

Valmistusohje

  • Sekoita hiiva, suola ja hunaja haaleaan veteen.
  • Lisää punajuuriraaste, pellavansiemenrouhe, jauhot ja kaurahiutaleet. Taikinan tulee olla puuromaista, ei liian kiinteää.
  • Anna taikinan kohota peitettynä huoneenlämmössä noin 40. min. 
  • Vuoraa pieni (n.30 x 30 cm) pelti taikka vuoka leivinpaperilla, kaada taikina vuokaan (levitin taikinan lusikan avulla).
  • Anna taikinan kohota vuoassa noin 20. min. 
  • Jaa taikina kostean veitsen avulla viillottaen 9 osaan, siten sämpylät on helppo murtaa toisistaan paistamisen jälkeen. 
  • Ripottele kurpitsan (tai muita) siemeniä sämpylöiden päälle. Pidän kurpitsansiemenien pähkinämäisestä mausta, se antaa kivan vivahteen sämpylöille.
  • Paista noin 50. min. 180 asteessa. Noin puolen tunnin jälkeen laitoin folion vuoan päälle - sämpylöiden pinta oli kullanruskea, mutta ne eivät olleet vielä kypsiä. (Tarkistin hammastikulla muutaman kerran sämpylöiden kypsyyden - ne ovat kypsiä silloin, kun hammastikkulla kokeillessä tikkuun ei jää yhtään taikinaa). 
  • Sämpylöiden jäähdyttyä ne voi helposti murtamalla irrottaa toisistaan. 


Sämpylät maistuvat herkulliselle sekä lämpöisinä että jäähtyneinä ... 
miellä tykkästyttiin lämpöisiin sämpylöihin, 
jolloin margariini / voi suli siihen päälle ... nam nam!
 

8 kommenttia:

  1. Tosi hyvältä näyttää! Täytyypä kokeilla! Tuore punajuuri siis raasteena?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Johanna, juu ihan tuore punajuuri, hyvä kun kysyin, kirjoitan sen myös tuohon ohjeeseen :)

      Poista
  2. Tosi herkulliselta kuulostaa!Olen käyttänyt punajuurta sämpylöissä mutten koskaan ruisjauhon kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Yaelian! Se on ihan maukas yhdistelmä - näin talvella varsinkin saapi leipä olla himpun verran "tuhdimpaa", ja ruisjauhot antavat myös hyvän maun :)

      Poista
  3. Söpön vaaleanpunainen taikina. Tällaiset pellille lätkäistävät leivät on mukavan helppoja. Varsinkin kun se sämpylöiden pyörittely laiskottaa ;) Ja tuore leipä niin herkkua. Paitsi Vekaran mielestä, jolle ei kelpaa kuin "kaupan tekemä leipä", ja sekin vain joskus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Paula, se taikina oli tosi nätin värinen :-) ja niin vaivaton tehdä. Meidän pojillakin on tullut ja vieläkin joskus tulee 'nirsoja' kausia, jolloin joku ei maistu, tai tulis olla just sitä tiettyä tuotetta ... Hermoille se joskus meinaa käydä, mutta yritän lohduttautua ajatuksella että hyvä kun suurin piirtein syövät tarpeeksi jotta saavat sekä proteiineja että hiilareita :)

      Poista
  4. Vaikuttaa aivan minun suuni mukaiselta leivältä, kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Cheri, kiitos ...ihanasti ilmaistu "minun suuni mukainen leipä" :)

      Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)