keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Keltaista kevättä


Keltaiset narsissit kuuluvat kevääseen ja pääsiäiseen. Ystäväni yllätti meidät kauniilla kukkakimpulla pääsiäisenä, hän oli asetellut kukat kauniiseen perintökannuun. Hänen perheensä on kotoisin Saksasta, ja kannu on peräisin juuri siltä alueelta, jossa suvun juuret ovat. Palautin hänelle tänään kannun, johon olin asetellut punaisia ja beigenvärisiä gerberoita.


Tänään on ollut "loman rippeitä"-vapaapäivä. Eilen nuorimmainen valitsi kakun keittokirjasta, jonka leivoimme tänään. Kuohkea suklaakakku, jossa täytettä välissä ja päällä - herkullista tuli.

Opettajat ovat työsulussa toista viikkoa, joten koulussa työskentelevät vain virkamies-sopimuksen alla olevat opettajat. Meidän lasten koulussa on vain 3 virkamiestä, joten oppitunteja on vain 2-4 / vko. Toivottavasti osapuolet voivat palata neuvotteluihin pian, muuten hallitus puuttuu kiistaan - saa nähdä, millainen työehtosopimus tulee - tuleeko liittojen välinen kokonaissopimus vaiko paikallis- / koulukeskeisiä sopimuksia.


Väsymys on tupsahtanut hiljattain luokseni - kävin tänään semmoisessa vitamiini-mineraali-testissä biopaatin luona. Testi näytti, että olisi puutetta B-vitamiinista, calsiumista ja magnesiumista - ja että olisi elimistössä ja vatsassa semmoista candidaa! Candidan kuulemma saa ruokavaliolla tainnutettua 6 viikossa, probitootti-maitohappovalmisteita suositeltiin myös. Otin omat multivitamiinit ja kalkkitabletit mukaan (joita en ole tosin syönyt 1½ vuoteen), jotka kuulemma nyt tulee ottaa käyttöön. Candida aiheuttaa kuulemma väsymystä, vatsan täyteläisyydentunnetta sekä ilmavaivoja - olen laittanut nämä vaivat laktoosi-intoleranssin piikkiin.

Híeman kriittisesti suhtaudun diagnoosiin, mutta jos väsymys lakkaa 6 viikon ruokavalionkorjauksella, niin ehkä siinä on jotain idistä. Ruokavalionmuutos käsittää sokerin, vehnän sekä maidon poisjättämistä. Kirjoittelen tänne päivityksiä, kuinka minulle tuo aika radikaali muutos sujuu. Olen kyllä leivonnassa korvannut vehnäjauhot mantelilla, riisillä ja rukiilla jonkun verran, mutta aivan ehdoton en ole ollut. Sokerin sijasta olen käyttänyt steviaa, ja maito on ollut laktoositonta ... No, katsotaan.


Maalasimme olkkarin pääsiäisenä - raikas valkoinen piristää kovasti! Kattoa maalatessa olivat kynttilät ainoana suurena valaistuksena iltaisin, luoden kaunista varjo-taidetta seinille.


Pääsiäisen lammas, leipä ja viini ... ihme kääriytyy kauniisti yksinkertaisuuteen.


 
Aurinkoisia kevätpäiviä toivotellen,
 
Nina

14 kommenttia:

  1. Ihanan tunnelmallisia kuvia. Teilläkin siellä kouluepisodia kuten meillä täällä Suomessa, huh! Toivottavasti järki voittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin just sun postauksen niistä opettajien turvallisuus-kursseista - se onkin aika säväkkä keskustelu, varmaan jonkun harvinaisen tapahtuman herättämä?!

      Poista
  2. Aivan ihania kuvia taas! Mielenkiintoiselta kuulostaa 6 viikon ruokavalio, kerro sitten, oliko apua.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina :) Juu, minä kirjoittelen ... luulen että salmiakista ja suklaasta luopuminen kysyy tahdonvoimaa ... ellei sitten löydy stevialla makeutettua suklaata? Lakritsatee on makeaa, mutta se ei maistu suklaalle :-/

      Poista
  3. Upea tuo ensimmäinen keltainen kuva,niin intensiivinen väri!
    Toivottavasti ruokaremontti auttaa väsymykseen.Vehnä ja maito aiheuttavat minullekin huonoa oloa,joten yritän välttää parhaani mukaan ja sokeriakin käytän vain joskus leivonnaisissa jotka vien muualle,mutta en koskaan käytä valkoista sokeria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael! Sinun blogisi on täynnä terveellistä inspiraatiota - oikeastaan on aika jännä omassa kehossa tuntea, miten ruokavalionmuutos vaikuttaa ... olen jo kauan sitä mantelimaitoakin harkinnut, mutten ole saanut tehtyä vielä. Nyt on siin hyvä syy sitäkin kokeilla :)

      Poista
  4. Tuon vehnän ja sokerin poisjättäminen olisi minullakin kyllä hyvä juttu, mutta ihan vaan painonlaskun takia. Kysyy kyllä minulta niin paljon tahdonvoimaa, että en tiedä onnistunko. Onneksi olen säästynyt kaikilta allergioilta, mutta minun mies ei Suomessa voi syödä vehnää, ohraa eikä kauraa ollenkaan. Täällä sen sijaan ei ole mitään ongelmaa, ihme juttu. Jotain kummaa on suomalaisessa viljassa, kun siitä tulee hänelle niin pahat vatsareaktiot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ihmettelin itsekin - vehnä kun on ihan perusvilja?! No, ensimmäinen päivä on hyvin mennyt - semmoinen pumppernikkeli-tumma leipä on ihan koko rukiinen, ja maistuu Aika kivasti kalakukolle :) Jotta jotain hyvää myös muutos toi mukanaan. Saa nähdä miten elimistö reagoi - mielenkiintoista myös se paino, ei haittaisi jos vaikka muutama kilo karisisi, sitten voisinkin pujahtaa kivaan kesämekkoon, joka on kaapin pohjalla pyörinyt viimeiset vuodet ...

      Poista
  5. Kauniita kuvia! Uskon, tuohon vitamiini-hivenaineanalyysiin. Minuakin alkoi vaivata kova kevätväsymys ja aloitin vitamiinien (B ja C) ja hivenaineiden tankkaamisen. Leena Lumin blogista sain vinkin Knut Flytlien kirjasta Vitamiinit, luin sen ja suosittelen muitakin lukemaan. Siinä on paljon tietoa vitamiineista, hivenaineista ja niiden puutoksista. Mielenkiintoinen on myös veriryhmän mukainen ruokavalio. Meidän kaupassa on stevialla makeutettua suklaata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kirjavinkistä, Cheri! Löysin kirjaston sivuilta Knut Flytlien kirjoja, ja varasin sen vitamiini-kirjan ja yhden toisen (se nimi jo unohtui?) Sain myös sellaisia super-B vitamiinia, jospa se olo nyt tokenisi kesää kohden. Tänään ostin kaupasta Urtekramin Tahini-purkin, niissä seesaminsiemenissä on sitä kalkkiä, ja yksi teelusikka maistuu hyvälle ihan sellaisenaan ... ja löysin myös Stevia-suklaata :)

      Poista
  6. Tosi kauniita kuvia! Toivottavasti väsymys hellittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nonna, hyvin nukutta vielä, mutta olen alkanut herätä muutama minuutti ennen herätyskelloa ... Hyvä merkki :)

      Poista
  7. Keltaisessa kevät ihan keinahtelee! Oikea voimaväri!
    Keho on aikamoinen kokonaisuus. Olin joitakin vuosia sitten samanlaisella ruokavaliolla. Olo helpottui ja keveni. Toivon sinulle käyvän samoin!

    Kiitos sinulle, jätit jälkeesi niin kauniita sanoja luonani Riihipirtillä.

    Pienten arjen ihmeiden äärelle seisahtamista ja valoisan levollisia tuokioita toivottelen viikonloppuusi! Kevät on antanut odottaa tuloaan, mutta on ihana tietää, että vaikka kasvu ja voima onkin yhä piilossa, se puhkeaa pian iloksemme!

    VastaaPoista
  8. I do believe that this is the closest to Scandinavia as I will ever get, it looks gorgeous through your eyes/blog

    VastaaPoista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)