sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Terveysbussissa


Varasin ajan terveysbussiin, joka tulee puolivuosittain työpaikalle. Terveystesti koostui keskustelusta terveydenhoitajan kanssa, oli kuntotesti kondipyörällä, sekä tarvittaessa verenpaineen, -sokerin tai -kolesterolin mittaus.

Sairaanhoitajaystäväni mittasi viikko sitten verenpaineeni, joka oli alhaalla (kuten se yleensä on), joten pyysin vain kolesterolin mittausta. Ja sehän tärppäsi - kolesteroli oli hieman koholla, tarkka arvo 5,63 mmol/l. Normaalialue 1-5 välillä. Jopas jotakin! Sain kehoituksen mennä oman lääkärin tykö, joka mittaa tarkemmin sen hyvän ja huonon kolesterolin.

Hieman se kyllä yllätti, että arvo oli koholla, mutta hyvä että nyt tämän tietää, ja osaa sitä tarkkailla. Netistä heti katselin ruokavalio-ohjeita, ja kävin kirjastosta pari kolesteroli-opasta. Kasvisrasvoja, manteleita ja avokadoa suositellaan, samoin rasvattomia maitotuotteita sekä vähärasvaista lihaa.

Kuntoarvo oli hyvä, samoin lihasmassa. Pitäisi 1,2 kiloa tiputtaa niin BMI olisi vihreällä alueella, samoin juoda vettä 2 litraa pävittäin - se kone näytti että kehon vesiarvo oli liian alhainen. No, kun pyöräilen useammin töihin kesän aikana (kokeilin yhden kerran, 30 km/pv - ja se toimii kun ei vettä sada), niin varmaan BMI menee siihen normaaliin... suuntaa antavia arvojahan ne kaikki on - ei syytä paniikkiin :)

Motivaatio nousi kyllä tuon ruokavalio-kolesteroli-jutun kanssa, ajatella että se noin piilevästi vaan muhii verisuonissa sen kummempia ilmoittamatta. Jospa kolesteroli-arvo pienillä päivittäisillä muutoksilla lähtisi hieman laskemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)