Seesteisen päivän iltana olen mietiskellyt viime aikoina syventynyttä kaipuuta myös hieman teoreettisimpiin pohdiskeluihin. Työn puitteissa olen lukenut enemmän sovellettua ja käytännönläheistä kirjallisuutta; esim. varhaisen intervention metodeista eri konteksteissa, erilaisista oppimiseen liittyvistä haasteista (esim. auditiivisesta ja visuaalisesta muistista lukihäiriöissä), tukihenkilöiden ohjausta peilaus-menetelmien käytössä lapsen tunnetilojen kehitystä tukiessa, eri teoriasuuntasten perspektiivejä kehityspsykologisiin häiriöihin - esim. tarkkaavaisuushäiriöö mm. Olemme pohtineet keskeisiä teemoja työohjauksessa, joka on ollut hyvin antoisaa, ja tukenut samalla omia työprosesseja. Keskustelemamme teemat ovat keskeisiä nykyissä työkuvassa ja -tehtävissä, jotta siksi on tarkoituksenmukaista, että niitä työstetään.
Se, mitä hieman kaipaan, on enemmän "puhtaampi" teoreettinen pohdinta ja keskustelu - viittaan ehkä opiskeluajan keskusteluryhmiin, jossa paneuduimme alkuperäisteksteihin ja jossa keskustelu kulki enemmän metateoreettisella tasolla. Saimme hieman maistaa tämän tason pohdintaa keväällä päättyneessä kehitysprojektissa - siksi ehkä jäin kaipaaman lisää ...
Pidin kovasti fenomenologian tietoisuuden tasojen pohdiskelusta (Husserl, Merleau-Pontyn ja Heideggerin tekstien valossa) sekä eksistentialismin olemassaolon tarkastelusta ... siksi ajattelin pian saapuvan talviloman aikana suoda itselleni muutamia lukuhetkiä - varasinkin jo pari kirjaa, joita ystäväni minulle suositteli. Tämä ystäväni (opiskeluajoilta ) pitää syventävistä keskustelusta, ja hänen seurassaan usein aika rientää (ja useampi kannu teetä tyhjenee :)
Olisi jossain vaiheessa mukava perustaa esim. pieni "keskusteluryhmä", joka kokoontuisi säännöllisin väliajoin, jokaiseen tapaamiseen olisimme lukeneet saman tekstin, ja joku pitäisi pienen alustuksen, jonka pohjalta voisimme sitten keskustella.
Tätä kirjoittaessa tunnen, että suomenkieli kangertaa tavallista enemmän - liekö syynä myöhäinen ajankohta vaiko että nuo "faglige begreber" / työaiheiset käsitteet taitaa istua aivoissa enemmän tanskan- ja englanninkielellä? Tulisikin ehkä lukea työaiheista kirjallisuutta suomenkielellä!
Kaikki aikanaan - asioilla on tapana järjestyä ... Kun lapset kerran lentävät pesästä niin aikaa jää vaikka keskusteluryhmään liittymiseen taikka semmoisen perustamiseen. Kun ajatuksia "tuulettaa", niin haaveet ja kaipaus saavat sanallisen muodon, ja siten niihin voi ottaa jollain tapaa kantaa - ja sen jälkeen on ne voi jättääkin helpommin "kellumaan".