lauantai 11. helmikuuta 2012

Retki Louisianaan


Kävimme tänään Humblebekissä Louisianan taidemuseossa. Kiinalainen taiteilija Ai Weiwei on Art Review-aikakausilehden mukaan eräs maailman vaikutusvaltaisimmista nykytaiteilijoista. Hänen vaikutusvaltansa perustuu hänen teosten sekä lausuntojen vaikutukseen - Ai Weiwein katsotaan välittäneen keskeisiä teemoja, kuten sananvapaus, taloudellinen valta, nationalismi, internet ja yksilön oikeudet, kansainvälisiin poliittisiin keskusteluihin.
Ai Weiwein kolme keskeistä tilateosta oli näytteillä:


"Fountain of Light"- teois on huomiota herättävä, seitsemän metriä korkea kristallinen torni, joka on näytteillä Louisianan veistospuistossa.Teos viittaa Venäjän arkkitehdin Vladimir Tatlinin (1885-1953) keskeneräiseen torniin, jota rakennettiin Venäjän sisällissodan aikana (1919). Hämärässä teos olisi vielä näyttävämpi, koska kristallit ovat valaistu, joten teos loistaa pimeässä.


"Puut" on näyttävä tilateos, joka koostuu neljästä puusta, jotka Weiwei on koonnut kiinalaisista rungoista ja oksista. Puuryhmän ajatuksena on välittää kasvua ja elämän metafora. Puiden joukossa on posliinista tehdyt sinvalkoiset "kalliot". Weiwei käyttää töissään kiinalaisia materiaaleita sekä perinteistä kiinalaista tekniikkaa.

"Ikuisesti"-teos koostuu 42:sta polkypyörästä, jotka on pinottu lieriömäiseksi torniksi. Polkupyörä on ollut vuosikymmenien ajan suosittu kulkuväline Kiinassa. Teoksen pyöristä on poistettu joko ohjaustako taikka polkimet, joten veistoksen polupyörät ovat tavallaan vangittu "ikuisuuden sykliin".


 


Sveitsiläisen Alberto Giocomettin suuret patsaat ovat osa pysyvää näyttelyä. Näiden patsaiden karuus ja yksinkertaisuus koskettaa minua jollain tapaa syvästi - ne pysäyttävät kohdalleen kerta toisensa jälkeen.


Veistospuisto päättyy meren rantaan - jäätikkö ulottui jo aika kauas. Taustalla häämöttää Ven-saari.
Weiwein lisäksi kiersimme saksalaisen valokuvaajan Andreas Gurskyn suuret ja näyttävät teokset, sekä Elsworth Kellyn piirustukset ja akvarellit. Lopuksi nautimme pikkupurtavaa kahvilassa, sulatellen kaikkea nähtyä ja koettua, pohdiskellen, mitä taide on - ja mikä on taidetta - sekä vakavasti että myös hassutellen, herisevän huumorin kera. Oikein mukava retkipäivä ;-) 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)