lauantai 2. tammikuuta 2010

Kalenterit


Uusi kalenteri - puhdas ja hissukseen täyttyvä - symboloi tavallaan alkavaa vuotta ... on traditioita kuten merkkipäivät, jotka asettaa tietyn rakenteen ja raamit, ja kuvaa ajan etenemistä ja vuoden kulkua. On suunnitelmia ja toiveita, lomat ja muut, jotka voi merkata kalenteriin jo etukäteen, lyijykynällä, viittaa antamaan... ja sitten on kaikki se valkoinen tila, joka avautuu päivä ja hetki kerrallaan.

On mukava kirjata merkkipäivät keittiön ja omaan kalenteriin... siinä edellisvuoden kalenteria selatessa muistelen mennyttä vuotta, ja mitä se on pitänyt sisällään. Töissä olen jo joulukuun ajan kulkenut kahden kalenterin kanssa, ja täyttänyt jo uutta, mutta olen säästänyt keittiön ja oman kalenterin täyttämisen uuden vuoden puolelle.

Aika on niin käsittämätön asia - se menee armottomasti eteenpäin. Aamusta päivään ja iltaan, talvesta kevääseen ja kesään, vuosi vierähtää toisensa jälkeen. Ja aika on myös juuri nyt - voimme kokea ja elää ajan vain hetken kerrallaan, nykyhetkessä. Muistot ja toiveet vie ajatuksen avulla eteen ja taaksepäin ajassa, mutta tämä hetki on nyt. Kun elän tässä hetkessä, se vapauttaa tavallaan murheet huomisesta ja eilisestä - kun minulla on vain tämä nykyinen hetki.
Tämä hetki - nykyhetki - ja sen merkitys on tullut tärkeäksi etenkin lasten myötä, ja toiveena on että osaisin olla läsnä - itselleni ja muille, mahdollisimman paljon tässä nykyhetkessä. Kuulostaa itsestäänselvälle ja ehkä hieman hassulta, koska nykyhetki on se ainut vaihtoehto joka meillä on - vielä on aikakone keksimättä - mutta ehkä tarkoitan nykyhetkellä ja läsnäololla myös ajan merkitystä itselleni ja läheisille... ja myös työn suhteen.
Täydellinen läsnäolo vaatii paljon, aktiivinen kuuntelu merkitsee että oma reflektointi pysyy minimissä, jotta voi keskittyä hahmottamaan mitä toinen / toiset viestittävät sanoillaan ja olemuksellaan. Jos en ole läsnä juuri siinä hetkessä, menetän osan sisällöstä jonka ko. henkilö minulle viestittää.
Siksi on tärkeää olla vastapainona hetkiä, jolloin on läsnä itselleen ja omille tarpeille - tarpeelle olla vaan, keskittymättä, taikka tarpeille olla fyysisesti tai psyykkisesti aktiivinen tai levossa - joskus on hienoa kun keho toimii aktiivisesti, ja mieli saa löytää levon siinä kehon rytmissä, aistien ja tuntien - aivokuoren korkean tason toiminnat analyyseineen saa jäädä vähemmälle huomiolle.

... Ja ehkä tämä blogin merkitys on myös jonkinlainen "oma tila" ja "semi/väli-yhteinen tila", jossa voi sekä kuulumisia että ajatuksia pohtia - tässä hetkessä ja hieman myös ajan poikki ... kun voipi klikata ajasta ja paikasta huolimatta nettiin.

Ja nyt on - aika - nauttia kuppi teetä ;)

3 kommenttia:

 1. Sain joululahjaksi tiskirätin, jossa lukee: "dream about tomorrow, remember yesterday, live now." Aloin heti käyttämään uutta rättiä. Luulen, että se on hyvä muistutus hetkeksi aikaa.
  t. Josu

  VastaaPoista
 2. Voi, voi muistuipa mieleen että oma kalenteri vaatii myös päivittämistä. Sähköpostin kalenterissa on jo kaikki palaverit tälle vuodelle mutta haluan ne myös näkyvän työpöydälläni pöytäkalenterissa (jonka otan päivän päätteeksi mukaan kotiin, kun en tiedä aina missä seuraavana päivänä töitä teen :) ), joten tuumasta toimeen, mutta ensin kupillinen teetä :)
  t. Päivi

  VastaaPoista
 3. Ompas osuva teksti tiskirätissä, Johanna! Teille oikein hyvää uutta vuotta, ihana oli katsella kuvia ja lueskella kokemuksia Suomen joulusta! toivottavasti polkumme osuvat yhteen pian;)

  Ja sinulle kanssa Päivi! Ihanan vaihteleva työviikko sinulla - kun työpaikka vaihtelee päivästä toiseen! Kuinka meni kurssitus Kuopiossa? Meidän kesäsunnitelmat on vielä osittain auki, ja kovasti on yritystä että tultais sinne Huutokoskelle! Flemmingin taisi sienestys-kärpänen puraista viime kesänä!

  Halauksin Nina

  VastaaPoista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)