sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Pelejä ja ruoka-teeman tuumailuja


Pojilla alkoi pääsiäisloma :) Shakki ja muut pelit kovassa käytössä ... kun ulkona sataa vettä niin sisällä puuhastellaan... aika on pitkä - odotellaan mummon ja papan saapumista: Vielä kaksi kokonaista päivää heidän tuloon!

Kokki-kirjoja ollaan selailtu, poikien kokkausinto jatkuu. Siihen sopivana oli tv:ssä teema-ilta ruoanlaitosta ja ruokavaliosta.

Olen pitänyt joskus poikia hieman nirsoina kun eivät tuota vihannespuolta oikein laaja-alaisemmin hehkuta - punajuuri ja kesäkurpitsa kun ei millään maistu. Dokumentti-ohjelman jälkeen olin aika iloinen että pojat syö normaalia ruokaa:

- Ohjelmassa oleva 12-v. brittiläinen tyttö syö ainoastaan perunalastuja, suklaata sekä riisimuroja - aamu, päivä ja iltaruoaksi!
- Kolmivuotias brittiläinen poika syö vain vauvojen äidinmaidonkorviketta - tuttipullosta!
- Toinen 3 v:s poika syö vain jogurttia - vanhemmat joka aterialla viihdyttävät poikaa "lentokone"-lusikkaleileillä, ja latovat yhtä sun toista tarjottavaa poika-ressun eteen - vähemmästäkin stressaantuu ja ruokahalu katoaa.

Perheet saivat apua terapeutilta, joka lähestyi neutraalisti perheitä - tarkkaili ja analysoi videon avulla ruokailutilanteita. Hiljalleen tapahtui muutos positiiviseen suuntaan. Ruokailutilanteen pyrittiin muuttamaan rauhallisiksi hetkiksi, joissa ruoka oli 2. sijalla, mutta mukava yhdessäolo ja rauhaisa keskustelu ja ateriointi eka sijalla. Sen jälkeen pystyi uskaltautumaan kokeilee uusia makuja ja ruoankoostumuksia. 12-v. tyttö uskaltautui maistamaan paahtoleipää, ja kolmevuotias poika söi muutakin kuin jogurttia kotonaan. Toinen 3-v. poika aloitti päivähoidon, jossa söi normaaliruokaa muiden lasten kanssa.

Jamie Oliverin "Food Ministry" / Ruokaministeriö ohjelma oli teemaan sopiva. Monet aikuiset englannissa eivät osaa laittaa kotiruokaa, heidän ruokavalionsa koostuu pakaste- ja einesaterioista. Ko. ruokavalio aiheuttaa ylipainoa ja sairauksia, etenkin lapsille.
Jamie opetti siten maukkaan kotiruoan laittoa tavan kansalle, joiden tehtävä oli opettaa kollegoitaan työpaikoilla - tavoitteena oli saada yritysten johto motivoitumaan, että kanttiinin mikroaaltouunit voitaisiin vaihtaa konnon lieteen ja uuniin, jossa voisi tehdä ravitsevaa ruokaa einesaterioiden sijaan.
Erään yrityksen kanttiiniruokalan henkilöstö ei osannut tehdä munakasta! Se kertoo aika paljon - he ovat niin tottuneet eineskulttuuriin!

Toivottavasti valistus-projekti kantaa hedelmää, ja useampi uskaltautuu hankkimaan kattilan ja pannun omaan keittiöön - ja aloittaa kokkaamaan itselleen ja perheelleen tavallista ravitsevaa ja hyvänmakuista kotiruokaa... ruoanlaitto on hauskaa ja se palkitsee heti - vaivan palkkana täyteläinen vatsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)