tiistai 16. lokakuuta 2012

Muutoksesta, kypsymisesta ja olemisesta


Aamutuimaan kävellessäni huomasin tämän kauniin pensaan ja siinä olevat kukkaset. Syvänvioletit sävyt haalistuvat ja lehdet kuihtuvat. Tämän muutosprosessin myötä kauneus muuttaa muotoaan, kirkkaista sävyistä ja pöyhkeistä kukkasista hentoihin väreihin ja herkkään rakenteeseen.

Pidän kovasti kehityspsykologi Lev Vygotskin lauseesta "We're always in the process of becoming". Perspektiivi kehityksestä elämänpituisena kypsymisenä pitää sisällään sekä toivon perspektiivin että luottamuksen valmiusten ja resurssien riittävyyteen - yksilöillä, ihmissuhteissa sekä yhteisöissä.
Jokainen on ainutlaatuinen - juuri sellaisena, juuri tässä elämäntilanteessa, juuri nyt.

Sinä olet luonut minut sisintäni myöten,
äitini kohdussa olet minut punonut.
Minä olen ihme, suuri ihme,
ja kiitän sinua siitä.
Ihmeellisiä ovat sinun tekosi,
minä tiedän sen.

Psalmi 139:13-14


4 kommenttia:

 1. Todella kaunis kuva pitsiksi muuttuvasta hortensiasta. Kun on jo pitkään ollut aikuinen, ymmärtää, että elämä on jatkuvan muutoksen prosessi. Ihan jo solutasollakin olen eri kuin pari viikkoa sitten. Luottamus vapauttaa takertumisesta ja lisää onnellisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hej Cheri, olen kanssa tuumaillut että elämänkokemuksen myötä luottavaisuus on himpun verran helpompaa. Nuoruuden huumassa kehityksessä jokainen kerää kokemuksia ja muodostaa omaa maailmankuvaa ja identiteettiä, jolloin aika on hyvin suhteellinen ja abstraktikin käsite (työn puolesta on avautunut ikkunoita juuri nuorten näkökulmiin viime aikoina) - ehkä siksikin tämä aikuisuuden hieman tyynempi ja seesteisempi näkökulma on luonteeltaan "tilava ja toiveikas".

   Poista
 2. Miten kaunista;luonnon kutomaa pitsiä:) Vygotskin lause on viisas ja sellainen,joka on hyvä muistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hej Yaelian, niin runollinen tuo "luonnon kutomaa pitkiä"! Minäkin pidän kovasti juuri tuosta lauseesta, tulisikin laittaa se ihan näkyville kotosallakin ;)

   Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)