perjantai 5. lokakuuta 2012

Suklaamuffinsit marsipaanilla ja kookoksella


Keittiössä miihaillessani toissa viikonloppuna mieheni kysyi minulta, että aioinko leipoa - ja että voisinko leipoa jotain kivaa marsipaanista?

Marsipaania ja manteleita käytetään paljon tanskalaisissa leivonnaisissa. Minulla meni aikansa tottuessani marsipaanin makuun tänne muutettuamme, mutta nyt en osaisi kuvitella täkäläistä Mansikkatorttua ilman marsipaanipohjaa, jonka päälle on sivelty ohut suklaakerros! Voisikohan tämän tulkita merkiksi onnistuneesta integratiosta Tanskalaiseen ruokakulttuuriin?! (hymyilen tätä kirjoittaessa, joska maahamuuttajien integraatio on ajankohtainen kuuma poliittinen kysymys :).

Olen oppinut käyttämään marsipaania joulukonvehtien perusaineksena, mutta minulla ei ole suurta kokemusta muuten marsipaanista leipomisesta. Jotta mieheni sitä toivoessa ajattelin että nytpäs minä kokeilen! Löysin näiden mehevien suklaa-marsipaani-kookos - muffinsien ohjeen täältä.





Suklaamuffinsit marsipaanilla ja kookoksella (12 muffinsia)

Valmistusaineet

135 g sokeria (sokerin määrää voi huoletta pudottaa 100-80 g)
150 g pehmeää margariinia tai voita
3 kananmunaa
200 g karkeaksi raastettua marsipaania
0,5 dl maitoa
125 g vehnäjauhoja (hienot spelttijauhot käyvät myös)
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl kookoshiutaleita
150 g tummaa suklaata ("hakattu" pieniksi paloiksi veitsellä)


Valmistusohje

1. Sekoita pehmeä margariini / voi ja sokeri. Lisää kananmunat.
2. Lisää karkeaksi raastettu marsipaani taikinaan.
3. Sekoita jauhot ja leivinsokeri keskenään, ja lisää ne taikinaan.
4. Lisää maito ja sekoita taikina tasaiseksi.
5. Lisää hakattu suklaa taikinaan.
6. Annostele taikina muffinsivuokiin. Paista n. 20 min. 200 asteessa.




Suklaan, marsipaanin ja kookoksen maut täydentävät toisiaa tehden muffinseista suussa sulavan herkkupalan! 

Seuraavan kerran leipoessani näitä vähennän sokerin määrää 100 - 80 g:aan - pidän keskimakeista leivonnaisista, nämä olivat ehkä aavistuksen verran liian makeita makuuni.

Suklaamuffinsit marsipaanilla ja kookoksella voi tarjoilla hieman jäähtyneenä, suklaan olessa hieman sulanut, taikka aivan kokonaan jäähtyneenä. Muffinsit säilyvät mehukkaina muutaman päivän - luulen että ne tulevat syödyksi aika pian :-)


Makeaa ja leppoisaa viikonloppua toivotellen

Nina

11 kommenttia:

  1. Tätä täytyy kokeilla. Marsipaani on minulle melko outo aine, muita löytyykin kaapista. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Cheri, Marsipaani on tietääkseni tehty jauhetuista mantelista ja tomusokerista, semmoinen massa - sen vuoksi se muuten olikin niin makea se taikina (juuri tätä kirjoittaessani tuli se mieleen :)
      Mukavia leipomishetkiä sinulle :)

      Poista
  2. Minä rakastan mantelia,marsipaania sekä kookosta.Ihanilta kuulostavat nuo muffinisi. Setäni on tanskalainen (mutta asunut melkein koko ikänsä Suomessa)ja kun olin lapsi,hän kävi usein Kööpenhaminassa katsomaan äitiään ja toi aina kaikille ison laatikollisen tanskalaisia viinereitä,.Niissä oli monessa juuri se ihana marsinpaaninen maku,jota rakastan.
    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Yaelian, ihania lapsuusmuistoja sinulla! Noissa wiinereissä varmaan se marsipaani on sen hyvän maun lähde - "Thebirkes"- niminen on minun ehdoton suosikki. Siinä wiineritaikinassa on 27 ohutta voitaikinakerrosta, jotka antavat keveän, lehtimäisen kuohkeuden. Jospa vaikka löytäisin hyvän wiineriohjeen - vaikka Mette Blomsterbergin (kondiittori ja upeiden kakkujen valmistaja) kirjoista?!

      Poista
    2. Piti googlata tuo Thebirkes;näyttää hurjan hyvältä!

      Poista
    3. Juu, ne ovatkin sellaisia suussa sulavia herkkupaloja ;-)

      Löysin kivan, kuvallisen reseptin noihin thebirkeseihin ja semmoiseen yhteen wiineriin - niissä on käytetty kaupasta ostettua voitaikinaa, laitan linkin tähän:

      http://lonelandmand.wordpress.com/2011/08/23/kobenhavner-birkes-bagt-med-oretaever-i-luften-opskrifter/

      Poista
  3. Hei, meillä kans mies tykkäisi marsipaanileivonnaisista! Pitää laittaa ohje muistiin. Sain lopulta vastattua blogihaasteeseesi. Anteeksi, että kesti niin kauan... Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sinulle / teille myös!
      Oi se haaste on aivan vapaaehtoinen juttu, hyvä että et ole ottanut stressiä! Menekin heti lukemaan :-)

      Poista
  4. Wau. Tälläisiä täytyy kokeilla, kunhan saan keittiöni toimintakuntoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tarja, tsemppiä keittiön "kokoamiseen" - muuttolaatikoiden purkamiseen mm! Aivan ihana ironinen helmi oli viime postauksesi - tulen pian lukemaan sen uudestaan - usein löydän toisella ja kolmannella kerralla uusia vivahteita tekstistäsi :)

      Poista
    2. (Kiitos Tarjalle vinkistä!) Ja Ninalle kiitos mielenkiintoisesta reseptistä - nämä vaikuttavat täydellisiltä! :) Marsipaani on ihanaa.

      Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)