maanantai 18. maaliskuuta 2013

Manteliset whoopie leivokset

 

Whoopie on matala, pehmeä täytetty leivos. Se koostuu kahdesta pikku kakusta, joiden väliin on pursutettu creemimäinen täyte. Whoopiet ovat peräisin valtameren takaa - jostain syystä whoopiet ovat tulleet uudelleen suosioon, ja levinneet nyt myös muualle maailmaan. Alkuperäinen whoopie on miedosti suklaan makuinen - ohjeita ja täytteitä löytyy kyllä joka makuun.

Pidän kovasti manteleista, ja silloin tällöin koetan korvata leipoessa kaikki jauhot manteleilla taikka siemenillä. Karppiherkuista löysin kivan, mantelisan ja "whoopiemaisen" ohjeen. Leivoksiin tarvitset vain manteleita, voita ja kananmunan - sekä hieman steviaa / sokeria / hunajaa makeuttamaan sekä leivinjauhetta. Täytin whoopiet laktoosittomalla kermavaahdolla sekä teelusikallisella omena-mansikkahilloa.

Tälläinen whoopie-leivos voi korvata hyvin sen kourallisen manteleita, jonka napostelen päivän mittaan  - whoopeista tuli kivoja ja rapeita, ja niiden mantelinen maku korostuu kivasti kerman ja hillon kera - nam! Alkuperäiset whoopien ovat täytetty voi / tuorejuusto / sokeri-creemillä. Karppiherkun  reseptin täyte koostuu tuorejuustosta, kermavaahdosta, steviasta ja limetistä - mutta minä pidin täytteen yksinkertaisena käyttäen ainoastaan laktoositonta kermaa, koska se sopii parhaiten minun ruoansulatukselle.


Manteliset whoopie leivokset (6 leivosta)

Ainekset:

Leivospohjat:
3 dl mantelijauhoja (hienonna mantelit kahvimyllyssä / monitoimikoneessa jauhoksi)
60 g pehmeää margariinia tai voita
1 tl steviaa (tai 2 tl sokeria, hunajaa, akaasia siirappia tai muuta makeutusainetta)
2 tl leivinjauhetta
1 muna

Täyte:
1 dl kermavaahtoa
0,5 tl vanilja jauhetta
0,5 tl steviaa (tai sokeria / muuta makeutusainetta)
6 teelusikallista mansikka-omena hilloa (tai muuta hilloa haluat)

Koristeluun tomusokeria.

Tee näin:
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Ruokalusikalla saat helposti kipattua sopivan määrän taikinaa pellille, jonka voit taputella pyöreäksi "keksiksi" - yhteensä 12 kpl. Paista noin 10 min.  200 astetteessa.

Mausta kermavaahto stevialla / sokerilla ja vaniljajauheella. Lisää yksi teelusikallinen hilloa leivospohjan päälle, pursota kermavaahtoa ympärille, ja laita toinen leivospohja päälle. Koristele tomusokerilla. 

 
Suklaavaahdosta tulisi myös oiva täyte manteli whoopeille,
taidankin laitta sitä täytteksi ensi kerralla!
 
Tulostettavan version saat klikkaamalla  tästä.
 
Hyvää alkavaa viikkoa toivotellen,
Nina
 

10 kommenttia:

  1. Kiva whoopie versio! En ole niihin varsinaisiin whoopieihin niin innostunut,tosin kokemukseni on Amerikan ajan sellaisista valmiiksi pakatuista whoopieista....
    Hyvää viikkoa sinullekin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jael, En minäkään aiemmin ole maistanut niitä oikeita whoopeja, nämä manteliset käyvät minulle oikein hyvin ;) ... Olisi ihana joskus reissata sinne Amerikkaan, New York, Louisiana ja Missisippi sekä Texas houkuttelee!

      Poista
  2. Onpa veikeä ohje, tuon mahtaisi saada helposti veganisoitua minunkin ruokavaliooni sopivaksi. Pistetäänpä korvan taakse :) Muistuttaa muuten vähän laskiaispullaa hillotäytteellä! Ah nam! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anni Minerva, tuon kerman juuri voi helposti korvata kookoksella tai muulla, mutta kananmunankorvikkeesta en tiedä - olisiko perunajauhoilla sitova vaikutus (sinulla on varmasti monenlaisia vaihtoehtoja ... kurkkailenpa luoksesi niin löydän pian vastauksen! :)

      Poista
  3. Kuulostaa ihanalta, tätä täytyy kokeilla!:) Aurinkoa tiistaihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina! Auringon lisäksi taivaalle ilmestyi lumihiutaleita, jotka ovat luoneet valkea peitteen kevätkukkien päälle ... se on tämä maaliskuun sää!

      Poista
  4. Whoopiet ovat aivan mielettömän ihania, suussasulavia herkutuksia ja ihania kuvia olet napsinut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ... whoopiet meinaavat ihan suuhun sulaa ... nämä manteliset ovat hiemat rapeita päältä (nyt on menossa sellainen kausi että makeata ei meinaa saada tarpeeksi ... lakritsateellä yritän iltaisin makeankolotusta lievittää :)

      Poista
  5. Ihana ohje, nam. Sopisivat myös pääsiäispöytään ja täytteen voisi tempaista vaikka keltaiseksi, kiitos tästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno idea, Sarppu - vaikka sellainen sitruunavaahto olisikin aika kiva pääsiäistäyte näille. Tulenkin heti blogiisi hakemaan ideoita muihin herkkuihin :)

      Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)