perjantai 6. heinäkuuta 2012

Pavlova


Pavlova-kakku


Pohja ennen paistamista
Torstaina oli minun "kakku-vuoroni" töissä. Torstai-iltapäivisin on työpaikalla kl. 15 yhteinen kakkukahvi. "Kakku-kerho" on vapaaehtoinen - olen siinä mukana koska siten näen myös niitä kollegoita, joita ei päivittäin muuten tapaa - ja pitkän torstai-päivän katkaisee kivasti pieni sosiaalinen tee-kahvitauko!

Kesäisenä iltapäivänä on kevyt ja marjainen Pavlova-kakku aivan omiaan - kakun marenki-pohja on päältäpäin rapea ja sisältä pehmeän suussasulava.
Haasteena oli vain se fakta, etten ole koskaan aiemmin Pavlova-kakkua leiponut!
Päätin tehdä harjoittelukakun kotiväelle keskiviikko-iltana.  Kakku oli suhteellisen helppotekoinen, ja maistui aivan unelmaiselle! Siispä tein torstai-aamuna 3 kakkupohjaa, jotka koristelin töissä iltapäivän kahvihetkelle.

Kakut maistuivat kaikille, ja useampi kysyi ohjetta. Ohjeen löysin internetin Allertides Kogebog'sta. Valitsin tämän muiden löytämieni ohjeiden joukosta sen yksinkertaisuuden vuoksi - ei tarvitse esim. uunin lämpötilaa muuttaa kesken paistamisen.

Pavlova on alkuperäisinUudesta-Seelannista (kakun alkuperä on hieman kiistanalla - toisten tutkimusten mukaan kakku on Austraalialainen, toisten mukaan Uusi-Seelantilainen). Kakku on nimetty venäläisen balettitanssijan Anna Pavlovan mukaan. Anna Pavlova matkusteli sekä Uudessa-Seelannissa että Australiassa 1920-luvulla. Kakun on oletettavasti luonut Wellington-hotellin manageri vuonna 1926, kun Anna Pavlova vieraili Uudessa-Seelannissa maailmankiertueensa yhteydessä.

Pavlova on Uuden-Seelannin kansalliskakku, ja hyvin suosittu jälkiruoka sekä siellä että Australiassa.

Ohje
3 kananmunanvalkuaista
4,5 dl tomusokeria
3 rkl. kylmää vettä
3 tl. maissijauhoja (Maizena)
0,5 tl. suolaa
1 tl. vaniljasokeria
1 tl. etikkaa

Täyte:
2,5 dl kermavaahtoa
mansikoita, kiwihedelmiä tai muita tuoreita marjoja täytteeksi

(Täytteen voisi varmaan keventää sekoittamalla kermavaahtoon rahkaa ... taidan kokeilla  ensi kerralla!)


Valmistus:
  1. Kananmunanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi.
  2. Lisää vesi ruokalusikka kerrallaan, samalla aikaa vatkaten.
  3. Lisää tomusokeri, siivilöiden se hissukseen, vatkaa koko ajan.
  4. Sekoita maissijauhot, vaniljasokeri ja suola, lisää vatkaten.
  5. Lisää etikka, vatkaa.
  6. Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.
  7. Voitele leivinpaperi rasvalla, ja siivilöi leivinpaperin päälle ohut kerros maissijauhoja.
  8. Laita taikina leivinperille, muotoile pyöreäksi tai neliöksi - mielesi (ja tarjouluastian) muodon mukaan.
  9. Paista 1 tunti.
  10. Sammuta uuni, älä avaa uuninluukkua, vaan anna kakun paistua jälkilämmössä vielä tunnin verran.
  11. Kakun jäähdyttyä koristele se kermavaahdolla, marjoilla ja hedelmillä.
Mukavaa leipomistuokiota, kakun koristelua ja herkutteluhetkeä!

p.s. Mielenkiintoinen arvonta-visailu löytyy 
Vanhasta Pastorilasta

2 kommenttia:

  1. Ihana tapa tuo kakku-kerho!
    Minulla onkin jo kauan odotellut kaapissa sellainen kananmunankorvike pakkaus, jotta saisin testattua vege-pavlovan. Saapa nähdä, milloin sopiva hetki koittaa.

    VastaaPoista
  2. Tiedätkö Paula, minä googlasin juuri tänään vegan-pavlovaa jotta olisin voinut linkittää tuohon postaukseen, mutta siihen ei oikein löytynyt ohjetta - jotta se olisi varmasti todella tervetullut sellainen resepti! Sen kerman voisi korvata vaikka soija - tai kookoskermalla, mutta niihin kananmuniin se jäi ... Jotta se kananmunakorvike kuulostaa aika jännältä ... Bloggaile ja laita kuvia kun kokeilet sitä!

    VastaaPoista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)