tiistai 31. heinäkuuta 2012

Focaccia- leipä



Tämä focaccia-leivän ohje on maukas, helppotekoinen ja terveellinen. Taikinaan voi laittaa speltti- ja kokojyväjauhojen lisäksi myös erilaisia siemeniä, sekä lisätä leivän päälle ennen uuniin laittoa vaikka fetajuustoa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Ohjeen taikinassa on vain 10 gr hiivaa, jonka vuoksi leipä kohoaa jääkaapissa yön yli (10-12 t.), ja sen jälkeen vuoassa noin 1½-2 tuntia. Jos sinulla ei ole aikaa pitkäaikaiseen kohotukseen, voit lisätä hiivan määrää 50 grammaan, jolloin kohotusaika on noin puoli tuntia kulhossa, ja 20. min. pellillä tai vuoassa.

Valmistusaineet:
5 dl vettä
10 gr tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 tl öljyä (oliivi/rypsi)
1 dl kauraryynejä
1-1½ dl erilaisia siemeniä, ryynejä tai suurimoita (käytin valmista sekoitusta, jossa on vehnä- ja ruisryynejä, seesamin-, auringonkukan- ja pellavansiemeniä)
5 dl hienoa speltti / vehnäjauhoja
3-4 dl karkeaa speltti / vehnäjauhoja

Kohotetun leivän päälle:
1 dl öljyä
karkeaa suolaa
tuoreita tai kuivattuja yrttejä - tuoreet yrtit antavat enemmän maukua (laitoin kuvan leipään  hyppysellisen kuivattua rosmariinia)

Halutessasi voit sekoittaa öljyn, yrtit ja suolan - valkosipulin ystävät voivat silputa 2 valkosipulinkynttä sekoitukseen. Lämmitä öljyä puolisentuntia, noin 50 asteessa, jolloin yrttien ja valkosipulin aromit uuttuvat öljyyn.

Valmistusohje:
  • Liota hiiva haaleaan veteen.
  • Lisää suola, kautaryynit, siemensekoitus, öljy sekä jauhot, ja sekoita hyvin. Taikinasta tulee suhteellisen puuromainen mössö - ei siis ollenkaan tavanmukainen leipätaikina, joka irtoaisi käsistä. Itse sekoitin taikinan tukevalla, pienellä puukauhalla.
  • Peitä taikinakulho kannella tai kelmulla, ja laita se kohoamaan jääkaappiin yön yli (10-12 t.).
  • Aamulla kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille taikka matalaan vuokaan (30 x 40 cm), ja anna kohota liinan alla noin 1½ - 2 tuntia.
  • Painele sormilla "reikiä" taikinaa, ja voitele / kaada öljy leivän päälle. Ripottele suola ja yrtit, sekä halutessasi voi lisätä fetajuustoa, oliiveja ja aurinkokuivattuja tomaatteja.
  • Paista uunissa  25-30 minuuttia, lämminkiertouunissa n. 200 asteessa, tavallisessa uunissa 250 asteessa - kunnes leipä on kauniin kullanruskea.
Focaccia on maukas leipä ruoan kera, mutta myös aivan mainio esimerkiksi eväsleiväksi. Leipä on helppo leikata pelliltä haluamasi suuruisiksi kuutioiksi. Eväsleivän täyte-inspiraatioksi suosittelen:
- pestoa, hummusta, grillattuja paprikoita, mozzarella-siivu, salaattia ja tomaatinsiivuja
- pestoa, parmakinkkua, mozzarella-siivu, salaattia ja tomaattia.

Tein juuri näillä täytteillä sandwichit eväskorin, kun tapasimme ystäväperheen Tivolissa: Focaccia-sandwichit tekivät kaupaansa viimeistä murua myöten, antaen pitkäaikaisen kylläisyyden tunteen ;-)





2 kommenttia:

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)