keskiviikko 29. elokuuta 2012

Peruna-voileipä (smørrebrød)



Peruna-voileipä on tyypillinen tanskalainen smørrebrød - ruisleipäsiivu päällysteillä.
Avioliittomme alkupäivinä ihmettelin suuresti, että joko ne juustot, kinkut, humukset ja muut leivänpäällysteet ovat loppuneet, koska mieheni teki voileipiä edellispäivän keitetyistä perunoista!

Hän leikkasi perunan viipaleiksi, pusersi hieman majoneesia perunoiden päälle, ja koristeli koko komeuden vasikrassilla ja sipuliviipaleilla.

Mutta maistettuani leipää en enää ihmetellyt - se maistui todella hyvälle!




Tapasin iltapäivällä ystäväni keskustan Sortedam-järven rannalla sijaitsevassa kahvilassa. Istuimme ulkona auringonpaisteessa, jutustellen ja ihaillen järvellä uiskentelevia joutsenia. 

Tuulen voimistuessa siirrtyimme sisätiloihin, jossa tilasimme Husets Kartoffel-smørrebrødin pikkunälkään. Perunavoileipä on niin suuri, että pyysimme kahdet ruokailuvälineet ja puolitimme leivän. Retiisi, peruna, ruisleipä ja sipuli maistuivat hyvälle - ja majoneesi korosti makuja kivalla tavalla.



Peruna-voileipä

Ainekset:
1 siivu ruisleipää
sipaus margariinia, voita tai muuta levitettä
3 keskikokoista keitettyä perunaa viipaleina (kylmänä)
3 pientä retiisiä siivutettuna
puolikas punasipuli kevyesti silputtuna
3 kirsikkatomaattia puolitettuna
hieman rapeaa salaattia (frisee / jäävuori tm.)
ruohosipulia
majoneesia, suolaa ja pippuria maun mukaan

Valmistusohje:
1. Voitele ruisleipäsiivu valitsemallasi levitteellä.
2. Laita siivu salaattia leivän toiseen päähän, niin että puolet salaatista on leivän ulkopuolella / lautasella.
3. Päällystä leipä perunaviipaleilla niin, ettet näe ruisleipää perunoilta.
4. Pursota taikka lusikoi majoneesia leivänsuuntaisesti perunoiden päälle.
5. Asettele kirsikkatomaatin puolikkaat majoneesin päälle.
6. Ripottele sipuli, retiisinpalat ja purjosipuli leivän päälle, päälle ripaus suolaa ja pippuria.


Peruna-voileipä valmistuu kivasti edellispäivän keitetyistä perunoista ja majoneesista. Leivän voi koristella niillä vihanneksilla, joita sääkaapissa sattuu olemaan. Suolakurkku ja erilaiset pikkelsit antavat myös kivaa vaihtelua peruna-voileipään.

Peruna-voileipä on oivallinen ja ruokaisa eväspaketti töihin - vaikkapa raaste-salaatin tai vihanneshöystön seuraksi.





Aurinko lähestyi horisonttia hyvästellessämme. 
Lokkien kirkuessa järven yllä hyppäsin pyörän selkään, 
ja poljin kotiin pehmeänraikkaan myötätuulen saattelemana.

4 kommenttia:

  1. Ihana resepti, kiitos, kokeilen sita varmasti! sinulle on haaste blogissani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteestasi, Tarja! Oli niin mukava kysymyksiin vastailla, että jäi ihan kiitos kirjoittamatta tänne ;-) Mukavata alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  2. Peruna on yllättävän hyvää ruisleivällä! Opin joskus lapsena kaverini mummolassa syömään aivan taivaallisia ruisleipiä, joiden päälle levitetään rasvaa (hänen mummolassaan oli pelkästään ehtaa voita tarjolla, totta kai), muserretaan perunaa ja sivellään väkevää sinappia. Tällaiselle sinapin ja hyvän jälkiuuniruisleivän fanittajalle kyseinen kombinaatio on aivan taivaallinen! Tämäkin kasvispitoisempi versiosi kuulostaa hyvin maukkaalta :-)

    Kiitos haasteesta, aloittelinkin jo vastailemaan mielenkiintoisiin kysymyksiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pipsa!
      Tuota sinappiahan täytyykin lisätä ensi kerralla perunaleivälle - se varmasti antaa hyvän ja syvän kirpsakan makuvivahteen. Sinapin ja majoneesin voisi vaikka sekoittaa, ja sitten pursuttaa pieniä tirauksia sinne tänne - mums!
      Mukavia hetkiä kysymyshaasteen parissa :-)

      Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)