sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Adventti

Sana "adventti" on peräisin latinankielestä, ja tarkoittaa "saapua, tulla". Kirkko symbolisesti hiljentyy valmistautuu viettämään Vapahtajan syntymisen muistojuhlaa neljä viikkoa ennen joulupäivää.

Noin 500 jKr. oli munkeilla ja krisityillä tapana paastota ennen joulua, niinkuin myös ennen pääsiäistä. Se tapahtui hissukseen ilman suurempia hälinöitä, ja kirkko instituutiona ei sen kummemmin merkannut adventtia tai paastoa.

Samoihin aikoihin päättettiin kirkollisessa kokouksessa, että sunnuntai lähimpänä Skt. Andreaksen-päivää (30. marraskuuta) merkitsee kirkollisen kalenterin uuden vuoden alun. Samalla aloitettiin virallisesti adventti-traditio symbolisoimaan hiljentymisaikaa ennen joulua. Mutta käytännössä jouluvalmistelut - leipominen, ruoanlaitto ja siivoaminen - vei aikaa ja täytti ajatukset.

Reformaation myötä kirkko poisti vaatimukset ja tavoitteen ihmisten tekemisille tai tekemättä jättämisille. Ja siksi adventti ei ehkä tänään täytä kovinkaan paljon meidän ajatuksissa, vaan sen merkitys tulee selkeimmin ilmi Raamatun teksteissä, joita adventtina usein luetaan. Tekstit liittyvät Jeesuksen tulemiseen monella tasolla:
  • Jeesuksen syntymä - Jumalan pojan saapuminen maan päälle
  • Jeesus ratsastaa Jerusalemiin - kansa odotti historiallista kuningasta, joka yhdistäisi Israelin, ja he tahtoivat kruunata hänet Jerusalemin kuninkaaksi
  • Jeesuksen toista tulemista maan päälle - ja
  • Johannes Kastajan kysymystä:"Oletko sinä se, jonka on määrä tulla, vai pitääkö meidän odottaa toista?"
Itselleni adventti sinänsä sisältää symboliikkaa, joka olisi hyvä ottaa mukaan ihan joka päivään ja vuodenaikaan - että en omissa voimissa touhottaisi ja puksuttaisi eteenpäin päivästä toiseen - vaan että hiljentyisin ja saisin voimia, ajatuksen selkeyttä, inspiraatiota ja rauhaa rukouksesta sekä Raamatun teksteistä. Jumala puhuu tavalla ja toisella, kysymys on, muistammeko kuunnella?
On hyvä aloittaa tai lopettaa päivä lempparijakeellani Jeesuksen sanoilla: "Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä jätän teille, en sellaista, jonka maailma antaa." (Johanneksen avankeliumi 14:27)
Meille on kehtynyt pienet omat traditiot vuosien kuluessa: Usein ekana adventtina otetaan joulukoristeet kellarista, ja koristellaan koti. Toisena adventtina tehdään havuista, savesta ja kynttilöistä kivoja asetelmia. Kolmas ja neljäs adventti inspiraatiosta riippuen joko kotosalla leivotaan, tavataan ystäviä nauttien "æbleskiv'oja" (täkälainen jouluherkku), jouluteetä ja gløgiä, ja jos lunta tulee, niin ulos kelkkailemaan!
Poikkeus vahvistaa säännön - tänään vietetään adventtia serkusten luona, joten kodin koristelu jää ensi viikkoon ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)