sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Mortenin päivän illallinenMarraskuussa oleva Mortenin päivällä on erikoislaatuinen historiikki, ja päivää vietetään vielä nykyäänkin marraskuun 10. päivä. Tanskassa, Skånessa ja osittain Saksassa on tapana syödä hanhipaisti Mortenin päivänä.

Päivän historiikki sai alkunsa vuonna 371 jKr., kun Martin valittiin piispaksi Tours'issa marraskuun 11.päivä. Hänet tunnetaan Ruotsissa ja Tanskassa "Morten piispana". Martin Lutherin on perinmätiedon mukaan saanut etunimensä, koska hänet aikoinaan kastettiin Mortenin päivänä.

Tarun mukaan Morten piispa koki itsenä hyvin nöyräksi, eikä tahtonut, että hänestä tehtäisiin piispa. Niimpä hän piiloutui hanhipolulle jotta välttyisi juhlaseremonialta. Hanhien raakkuminen ja melu paljasti kuitenkin Mortenin,ja hänestä tehtiin piispa. Tarun mukaan Morten piispa päätti, että koska hanhet olivat paljastaneet hänet, tulee hanhia rangaista marraskuun 10. päivä - siis teurastaa ja syödä hanhipaistia. Vanhin lähde Mortenin hanhipaisti-traditioon Tanskassa on lähtöisin v:lta 1616.

Tänään joka 4. talous viettää Mortenin päivän traditiota - usein tietämättä traditioon liittyvää historiikkia - "sådan er det bare" - syöden hanhi- tai ankkapaistia Mortenin päivänä. Vähittäiskaupan tilastojen mukaan myydään noin 600.00 ankkapaistia ja 2.000 hanhipaistia Mortenin päiväksi. (600.000 ankkaa on noin kolmasosa vuosittain myydyistä ankkapaisteista).

Mortenin lintupaisti onkin joulun ohella (jolloin puolet koko vuoden ankkapaisteista myydään) toiseksi parhaiten säilynyt "ruoka-traditio" tanskalaisessa keittiössä. Noin joka neljännessä taloudessa paistetaan lintupaistia Mortenin päivänä.

Minulta on tämä traditio vuosittain hurahtanut ohi - kunnes tänä vuonna ystäväni päätti viettää Mortenin iltaa, ja niin pääsin tradition makuun ;) Ilta oli todella mukava, ankkapaistin ohella menu koostuu valkoisista ja ruskeista (sokerissa paistetuista) pienistä perunoista, hapanimelästä punakaalisalaatista, marjahyydykkeellä täytetyistä omenoista, hanhen sisällä muhineesta luumu-omena-täytteestä, sekä oikein maukkaasta kastikkeesta - mums!

Jotta ensi vuonna yritänkin itse paistaa rapean hanhipaistin, mies saa tehdä kastikkeen ja perunat, ja onneksi hapanimelää punakaalisalaattia saa kaupasta ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)