lauantai 3. lokakuuta 2009

Lakimuutoksen tuulet puhaltaaMaanataina Redessä kuulin hyviä uutisia johtajalta, joka on sosiaalisen työn uranuurtaja prostituutioiduille Tanskassa. Hän aloitti työn narkomaanien keskuudessa 40 vuotta sitten, ja muutaman vuoden kuluessa narkomani-prostituoitujen asema ja hätä valtasi hänen ajatuksensa ja sydämensä. Hän on aloittanut työn aivan tyhjästä, hakenut varoja väliaikaisiin projekteihin, ja keskittänyt huomioita poliitikkojen keskuudessa prostituutioiden ongelmiin, naisen asemaan ja viimeiset pari vuosikymmentä ihmiskauppaan.

Kysyin häneltä, mikä häntä on kannustanut vuosien varrella, kuinka hän on jaksanut puurtaa ja anoa vuosi vuoden jälkeen varoja eri lautakunnilta ja sponsoreilta? "En voi hyväksyä sitä, että naisen asema yhteiskunnassa ja maailmassa voi olla niin alhainen - kuinka kanssasisaria voidaan kohdella niin julmasti" oli hänen vastauksensa.

Kommentoin kuinka hienoa on että kolmas kerros kunnostetaan - sen tarkoituksena on toimia ensikotina niille naisille jotka ihmiskaupan myötä ovat tulleet Tanskaan, ja jotka saavat turvapaikan tänne, ja aloittavat kielen opiskelun ja intergoitumisen maahan ym.
Eräs Reden naisista on ollut kriisikodissa nyt 8 kk:tta, hän puhuu hieman jo kieltä, ja aloittaa harjoittelun päiväkodissa ensi viikolla. Mm. hän saa oman huoneen kolmannesta kerroksesta, kun se valmistuu.

Johtaja tekee paljon valistustyötä prostituutiosta ja ihmiskaupasta. Hän on viimeiset 7 vuotta pitänyt joko luennon tai workshopin sosiaalidemokraattien vuosipäivillä, hän ottaa aktiivisesti yhteyttä moniin järjestöihin, lautakuntiin, kouluihin ym. ja näin on poistamassa "tabuja" jotka ihmiset yleensä liittää prostituutioon. Hän on myös median välityksellä voinut vaikuttaa tavan tanskalaisten elämään, sekä televisio-uutisten, ajankohtaisohjelmien, dokumenttien että lehtien välityksellä. Samalla aikaa hän on kriisikeskuksessa töissä, tietää jokaisen naisen tarinan, ja toivottaa uudet vapaaehtoiset tervetulleiksi.

"Sosiaalidemokraatit tekee lakiesitystä, jossa prostituutio tehdään rangaistavaksi - joten myös niitä henkilöitä, jotka ostavat palveluita, voidaan rangaista lain avulla!" hän kertoi. "Ja kun vasemmiston valtapuolue ehdottaa jotakin, saa ehdotus tukea keskustalta, sosialistilta ja muilta lähipuolueilta - Jos tämä onnistuu, se on todella suuri askel naisten aseman eteen!"
Mielessäni ajattelin, että hänen valistustyönsä on kantamassa hedelmää... yhden ihmisen periaate ja toiminta ko. periaatteen eteen on levinnyt ja voi saada aikaa aikaan konkreettisen muutoksen!
Mitkä asenteet, periaatteet ja arvot ovat minulle tärkeitä ja näkyvät minun toiminnassani ja elämässäni? Entä sinun?

Ennen lähtöäni laitoimme johtajan ja parin naisen kanssa suurensuuren maailmankartan hänen konttorinsa seinälle. "Ihana saada kartta vihdoin paikalleen - tämä on meidän maailmamme!" sanoi hän hymyillen. Jokainen meistä katseli, mistäpäin olemme kotoisin, ja meitä oli melkein jokaiselta mantereelta.

Seuraava projekti, jota johtaja työstää, on "Joutsen"-ryhmän aloitus ulkomaisille naisille. "Joutsen"-ryhmä alkoi 3 vuotta sitten, kun tanskalainen eks-prostituoitu otti yhteyttä johtajaan, ja kysyi, onko olemassa tukiryhmaä, jossa hän voisi jakaa kokemuksiaan muiden samassa tilanteissa olevien naisten kanssa -"Flasch back-muistot ja hajut prostituutio miljööstä vainoaa, itsetunto on miinuksen puolella, mitä voi kertoa työpaikalla viimeisistä neljästä vuodesta jolloin tyoskenteli bordellissa mm.?" Johtaja vastasi että tukiryhmää ei ole, mutta nytpä me aloitamme sen. Ja niin alkoi joutsen-ryhmä, jossa 4-6 eks-prostituutioitua ja psykologi kokoontuu kaksi kertaa kuussa vuoden ajan, jakaen kokemuksia ja saaden tukea toinen toisiltaan.
Nyt ollan aloittamassa vastaavaa ryhmää, joka toimii englanniksi, ja jossa kriisikeskuksen naiset voivat jatkaa eheytymisprosessia.

Kriisikodissa oli kaksi uutta naista, ja kaksi oli päässyt turvallisesti kotimaahan. Kävimme naisten kanssa läpi kotiin lahjoitettuja vaatteita, joista he löysivät parit pitkät housut ja lämpimiä puseroita. Toinen naisista laittoin herkullista kanakeittoa. Hän puhui vaan oman maan kieltä, jota kukaan muu ei puhunut, ja hieman italiaa ... jotta puhuimme suurimmaksi osin elein ja ilmein, sekä käsillä viuhtoen ja huitoen! Mutta läheisyys ja toisesta välittäminen välittyy onneksi ilman kieltäkin, joten ilta oli mukava ja koti-ikävästä huolimatta nainen tunsi olonsa melko hyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)