lauantai 3. lokakuuta 2009
Oprah'n visiitti Tanskassa
Talk-show emäntä Oprah Winfrey oli muutaman päivän visiitillä Kööpenhaminassa viime viikolla, promoveeraamassa Chicagoa OL-isäntämaaksi Michelle & Barak Obaman kanssa.
Oprah vieraili muutamien tavan-tanskalaisten kodeissa ja teki haastatteluja talk-showta varten. Ko. shown teema tulee olemaan "Maailman onnellisin kansa". Eräiden tutkimusten mukaan tanskalaiset olisivat maailman onnellisin kansa. Tutkimuksia on monenlaisia, esim. kuinka silmien väri ja kengän numero korreloi - jotta kaikenlaisten tutkimusten tuloksia tulee kriittisesti lähestyä, eikä "niellä mitään kunnolla purematta". Ohessa linkki "60-minutes" ohjelmaan ko. tutkimuksesta ja tanskalaisista
http://www.youtube.com/watch?v=shepBx2ogJo
http://www.lilliput-information.com/engvelg.html
No, Opran kuvaukset tavan-kansalaisten elämästä oli mielenkiintoisia: Kun erilaiset kulttuurit kohtaavat, syntyy usein hedelmällisiä havaintoja. Opraan oli tehnyt vaikutuksen tasa-arvo miesten ja naisten välillä, se että miehet osallistuu kotitöihin ja lastenhoitoon, että naisille on mahdollista yhdistää perhe-elämä ja ura, ja että aviomiehen metsästys ei ole naisten nr. 1 elämäntavoite, vaan että saamme tyydytystä ja sisältöä elämään myös työn - ja ystävien välityksellä. Minun kosketukseni amerikkaiseen kulttuuriin on vain kolme vuotta CTS:ssä - semi-amerikkalaisessa koulussa Belgiassa, en ole kokenut millaista esim. uran ja perheen yhdistäminen USAssa olisi.
Tuttavani valmistui juuri anesteologian erikoislääkäriksi - lääkiksen jälkeen 5 vuoden palkallinen työ-harjoittelu eri sairaaloissa ja 3 v:n phd:n kirjoitus, iässä 38 vihdoin valmis, ja ensimmäinen työpaikka. Hän on 8-v:n pojan yksinhuoltaja. Hänen kanssaan juteltiin, kuinka skandinaviassa on todellakin mahdollista "luoda uraa" naisena ja perheenäitinä: Kunnallinen päivähoito toimii, saa opintotukea ja legaatteja sekä opiskelumaksut on alhaiset. Terveydenhuolto, neuvolat ja synnytys ei kaada budjettia, koska vielä ei ole käyttäjämaksuja lääkäriin tai sairaalan palveluihin. Palkallinen työharjoittelu varmistaa kaikille tasavertaisen tien valmistumiseen. Hän vertasi nimenomaan USAn olihin, jossa opiskelu on kallista, ja lääkiksen opiskelijat tekevät hurjan pitkiä vuoroja luodakseen tietä hyviin harjoittelupaikkoihin, jotka varmistaa phd-legaatit ym. Siellä on hankalampi yhdistää äitiyttä ja lääkiksessä-opiskelua.
Usein otamme itsestäänselvyytenä skandinaaviassa olevan tasa-arvon, ja hyvinvointi-valtioiden edut: Koulutus, terveydenhoito ja erilaiset sosiaaliset palvelut. Vaikka hyvinvointia leikataan ja erilaiset palvelumaksut astuu voimaan, on hyvä muistaa, että meillä silti on asiat aika hyvin - jollain tapaa pyrimme varmistamaan että kaikilla on mahdollisuus jonkinlaiseen hyvinvointiin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)