keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Elokuvissa - "Jagten"Ajelin pyörällä keskustan Dagmar-elokuvateatteriin viikonloppuna. Elokuvakerhon (Biografklub Danmark) filmi "Jagten" (The Hunt) tuli ensi-iltaan torstaina - filmi joka sai paljon tunnustusta  Cannes- filmifestivaaleilla viime kesänä.

Jagten kertoo tarinan lastentarhassa työskentelevästä miehestä, Lucaksesta, jota erään lapsen satunnaisen lausunnon / valheen vuoksi syytettään seksuaalisesta rikkeestä lasta vastaan, vaikkei mitään ole tapahtunut. Lucas marginalisoituu pian pienessä kyläyhteisössä - ihmisten ennakkoluulot ja vaino kuvataan hyytävän selkeästi. Mads Mikkelsenin roolisuoritus Lucaksena on palkittu Cannesissa parhaasta miespääroolista. Mikkelsen hän kuvaa hyvin ilmeikkäästi ja aidosti sitä hylkäämistä,  hätää ja turhautumista, jota Lucas kokee tapahtumien myötä.

Filmin loputtua kävelimme ystäväni kanssa järven rannalla sulatellen näkemäämme. Viileä tuuli puhalsi, pikkupakkanen puri poskiamme.

Alakuvan patsas "Nuoret järven rannalla" sijaitsee Peblinge Sø-järven kupeessa. Kuvanveistäjä Johannes Hansenin patsaan,  ja elokuvan, herättämiä ajatuksia kuvaa hyvin seuraavat runot:


Kun on vaikeaa,
sitä haluaisi ensin poistaa vaikeuden,
ja sitten elää.
Vaikka olisi opittava elämään samalla,
kun on vaikeaa.
 
- Markku Envall -
 
 

Yhdessä
 
On niin kamalan väsy.
Kai se on tää kevät.
Mun molemmat siivet laahaa maata.
 
Jospa nojattais toisiimme?
Ehkä yhdessä
pystyssä pysyisimme?
 
- Una Reinman -

4 kommenttia:

 1. Aikalailla puhuttelevan oloinne leffa, täytyisi nähdä. Ja musta on just parasta kun käy ystävän kanssa leffassa ja sen jälkeen pääsee arvioimaan yhdessä leffaa. Siitä jää paljon enemmän käteen. Ja noi runot ovat ihania, voin niin samaistua tuohon melankoliaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se oli aika puhutteleva. Täällä lehdistössä on keskusteltu, onko elokuva jollain tapaa vaimentamassa asian vakavuutta - että sekusuaalirikoksia ei otettaisikaan vakavasti, jos nyt on niin kuin elokuvassa, että rikosta ei ole tapahtunut. Mielestäni elokuva kuvaa hyvin kipeää asiaa - monelta puolelta - en kokenut sitä kantaaottavana. Oli kyllä tarpeen hieman sulatella kokemusta juuri pienellä kävelylenkillä.

   Poista
 2. Täällä tuo elokuva on myös ollut teattereissa ja siitä oli joku aika iso juttu lehdessäkin.Ja tällä viikolla alkaa täällä tanskalainen sarja:Borgen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JAgten tuli täällä aika myöhään ensi-iltaan, sitä on varmaan näytetty jo aika monissa maissa viime kesänä. Olen seurannut sitä Borgen-sarjaa, täällä alkoi juuri toinen kausi - jos katsot niin olisi kiva kuulla, mitä tykkäät siitä?

   Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)