Sitruuna Kuu-kakkulla on legendamainen maine Tanskassa. Kakku tunnetaan klassillisena valmiskakkuna, jota voi ostaa jokaisesta marketista, huoltoasemalta ja kioskista - ja se säilyy kuulemma vuosikaupalla! En ole vielä maistanut sitä alkuperäistä valmisvarsiota, mutta leivoin Almanak-kirjan ohjeiden mukaan kakun viikonloppuna - ja se maistui täyteläisen sitruunaiselta.
Kakun nimi johtuu varmaan siitä, että sitä myydään puolikuun muotoisena, siis tavallaan kakun puolikkaana. Minä puolitin kakun enemmän käytännön syistä, vieden toisen puolen tuomisiksi kyläillessä.
Reseptin mukaan kakkuun tulisi raastaa marsipaania, mutta sen puutteessa raastoin marsipaani-suklaa-patukoista (jotka ovat tehty jauhetuista manteleista) - kakkuun tuli siis hivenen verran kuorrutuksessa olevaa tummaa suklaata - himpun verran suklaata piristi kivasti sitruunan makua.
Korvasin kakun tuorejuusto-kuorrutuksen tavallisella tomusokeri-sitruuna-sekoituksella.
Sitruuna Kuu-kakku
Valmistusaineet
150 g pehmeää margariinia tai voita
70 g raastettua marsipaania
150 g sokeria
4-5 kananmunaa (laitoin 4 suurta)
140 g vehnäjauhoja
1 tsk. leivinjauhetta
½ vaniljatangon siemenet
1½ luomusitruunan raastettu kuori
Kuorrutus
150 g tomusokeri
sitruunamehua tarpeen mukaan (laitoin 3 rkl)
1 luomusitruunan raastettu kuori
Valmistusohje
- Sekoita pehmyt rasva, raastettu marsipaani ja sokeri tasaiseksi massaksi.
- Lisää kananmunat yksi kerrallaan - sekoita kananmuna hyvin massaan, ennen seuraavan lisäämistä.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljansiemenet ja hienoksi raastettu sitruunankuori taikinaan, ja sekoita varovasti.
- Kaada taikina jauhotettuun vuokaan, pasita 190 asteessa n. 20-25 min. Anna kakaun jäähtyä.
- Kakun jäähdyttyä tee kuorrutus - sekoita sitruunamehu tomusokeriin, levitä seos kakun päälle.
- Koristele raastetulla sitruunalla.
Ruokalista
Maanantai Kanapurilaiset & punajuurisalaatti
Tiistai Kanajauhelihapihvit, pastaruuvit ja porkkanaraaste
Keskiviikko Valmisruoka (take away :)
Torstai Lohkoperunat ja suikalejuurekset uunissa kanansuikaleiden kera
Perjantai Pinaattikeitto (Kodin Kuvalehdestä - uusi resepti)
Lauantai Uunilohi & keitetyt perunat ja parsakaali
Sunnuntai Bjahi juureksista (k-kos - uusi resepti) tummalla riisillä ja sienikastikkeella
Kaikki missä on marsipaania on hyvää;varmaankin myös tuo kakku:)
VastaaPoistaKyllä marsipaani kruunaa sekä kakun että muut herkut :)
PoistaVaikuttaa makoisalta herkulta. Kävin myös kurkkaamassa löytämäsi pinaattikeitto-ohjeen, sitä täytyy kokeilla. Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaMinäkin toivon että keitto onnistuu - ja että se myös maistuisi meille kaikille :)
PoistaOnpas makeen näköinen kakkunen. Tän viikon ruokalistasi näyttää toooodella hyvältä! :)
VastaaPoistaKiitos - uusia kakkureseptejä on tosi kiva kokeilla - varsinkin jos ne onnistuvat :)
Poista