torstai 24. tammikuuta 2013

Sitruuna Kuu-kakku ja ruokalista


Sitruuna Kuu-kakkulla on legendamainen maine Tanskassa. Kakku tunnetaan klassillisena valmiskakkuna, jota voi ostaa jokaisesta marketista, huoltoasemalta ja kioskista - ja se säilyy kuulemma vuosikaupalla! En ole vielä maistanut sitä alkuperäistä valmisvarsiota, mutta leivoin Almanak-kirjan ohjeiden mukaan kakun viikonloppuna - ja se maistui täyteläisen sitruunaiselta.
Kakun nimi johtuu varmaan siitä, että sitä myydään puolikuun muotoisena, siis tavallaan kakun puolikkaana. Minä puolitin kakun enemmän käytännön syistä, vieden toisen puolen tuomisiksi kyläillessä.

Reseptin mukaan kakkuun tulisi raastaa marsipaania, mutta sen puutteessa raastoin marsipaani-suklaa-patukoista (jotka ovat tehty jauhetuista manteleista) - kakkuun tuli siis hivenen verran kuorrutuksessa olevaa tummaa suklaata - himpun verran suklaata piristi kivasti sitruunan makua.

Korvasin kakun tuorejuusto-kuorrutuksen tavallisella tomusokeri-sitruuna-sekoituksella.


Sitruuna Kuu-kakku

Valmistusaineet

150 g pehmeää margariinia tai voita
70 g raastettua marsipaania
150 g sokeria
4-5 kananmunaa (laitoin 4 suurta)
140 g vehnäjauhoja
1 tsk. leivinjauhetta
½ vaniljatangon siemenet
1½ luomusitruunan raastettu kuori

Kuorrutus

150 g tomusokeri
sitruunamehua tarpeen mukaan (laitoin 3 rkl)
1 luomusitruunan raastettu kuori

Valmistusohje
  • Sekoita pehmyt rasva, raastettu marsipaani ja sokeri tasaiseksi massaksi.
  • Lisää kananmunat yksi kerrallaan - sekoita kananmuna hyvin massaan, ennen seuraavan lisäämistä.
  • Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljansiemenet ja hienoksi raastettu sitruunankuori taikinaan, ja sekoita varovasti.
  • Kaada taikina jauhotettuun vuokaan, pasita 190 asteessa n. 20-25 min. Anna kakaun jäähtyä.
  • Kakun jäähdyttyä tee kuorrutus - sekoita sitruunamehu tomusokeriin, levitä seos kakun päälle.
  • Koristele raastetulla sitruunalla.
Kakku on parasta leipomispäivänä taikka seuraavana päivänä.


Ruokalista

Maanantai    Kanapurilaiset & punajuurisalaatti
Tiistai           Kanajauhelihapihvit, pastaruuvit ja porkkanaraaste
Keskiviikko  Valmisruoka (take away :)
Torstai          Lohkoperunat ja suikalejuurekset uunissa kanansuikaleiden kera
Perjantai       Pinaattikeitto (Kodin Kuvalehdestä - uusi resepti)
Lauantai       Uunilohi & keitetyt perunat ja parsakaali
Sunnuntai     Bjahi juureksista (k-kos - uusi resepti) tummalla riisillä ja sienikastikkeella
           

6 kommenttia:

  1. Kaikki missä on marsipaania on hyvää;varmaankin myös tuo kakku:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä marsipaani kruunaa sekä kakun että muut herkut :)

      Poista
  2. Vaikuttaa makoisalta herkulta. Kävin myös kurkkaamassa löytämäsi pinaattikeitto-ohjeen, sitä täytyy kokeilla. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin toivon että keitto onnistuu - ja että se myös maistuisi meille kaikille :)

      Poista
  3. Onpas makeen näköinen kakkunen. Tän viikon ruokalistasi näyttää toooodella hyvältä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - uusia kakkureseptejä on tosi kiva kokeilla - varsinkin jos ne onnistuvat :)

      Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)