maanantai 7. tammikuuta 2013

Lohipiirakka ja ruokalista




Tämä mehukas lohipiirakanohje on peräisin Yhteishyvän ruokaliitteestä, jonka vanhempani toivat keväällä täällä käydessään. Teimme piirakan yhdessä jo silloin - se maistuu joka kerta yhtä herkulliselta! Piirakkaan käy aivan tavallinen kypsä lohi, joka on uunissa tai hellalla kypsennetty (savulohi antaa erityisen hyvän maun).

Valmistusaineet:

taikina:
3 dl grahamjauhoja
75 g margariinia tai voita
100 g raejuustoa

täyte:
300 g raejuustoa
300 g kypsennettyä lohifileetä
3 kananmunaa
2 dl kermaa (tai kermaviiliä / jogurttia)
1 rkl sinappia
suolaa ja pippuria
1 ruukku rucola-salaattia ( olen käyttänyt myös lehtikaalia ohuina suikaleina)
1 dl juustoraastetta
katkarapuja olen myös laittanut päälle

Valmistusohje:
- Sekoita taikinan ainekset (monitoimikoneella jos sellainen on, minä sekoittelin aivan käsin).
- Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille, pistele haarukalla hieman reikiä sinne tänne, ja laita jääkaappiin hetkeksi.
- Paloittele kypsä lohifile.
- Sekoita raejuusto, kerma, kananmunat, sinappi ja mausteet keskenään kulhossa.
- Laita lohipalat piirakkavuokaan, ja asettele päälle rucolaa.
- Valuta päälle raejuusto-munasekoitus, ja ripottele juustoraaste pinnalle.
- Paista 200 asteessa unnin keskitasolla n. 35-40 min.

Nauti hieman jäähtyneenä vaikka salaatin kera.




Lasten ollessa pieniä tein ruokalistoja, johon suunnittelin iltaruoat viikoksi kerrallaan. Listan avulla tuli syötyä monipuolisesti, kalaa, keittoja ja myös puuroja. Ruokalista avulla pystyin huomioonottamaan mahdolliset ylijäämä-jutut, esim. riisit ja perunat, niin että käytin ne seuraavan päivän iltaruoassa. Kävimme kaupassa vain pari kertaa viikossa, joten kaikenlaiset heräteostoksetkin jäivät minimiin.

Innostuin nyt viikonloppuna jälleen tekemään ruokalistaa - tulikin aivan valitsemisen vaikeus, kun pöytä oli kukkuroillaan täynnä keittokirjoja ja lehtien ruokaohjeita.



Pojat tulivat myös ideoita antamaan - että heidän lemppareita ei unohtuisi. Jos vaikka nyt innostuisin ihan pidemmänkin aikaa tähän viikottaiseen listaan - voisin myös ottaa huomioon vuodenajan juurekset ja kasvikset. Siinä on hyvänä apuna Claus Meyerin Almanak- keittokirja. Sain sen viime jouluna lahjaksi - Almanak on suuri ja painava opus, jossa on tehty ruokalistat viikon 52 viikolle! Kirjan ruoat ovat valmistettu pääasiassa skandinaavisista ruoka-aineista.


Tuo naru-rulla tuossa havainnollistaa kuinka paksu tuo Almanak-keittokirja onkaan ... Lieköhän sen vuoksi se on piiloutunut kirjahyllyn alimmaiseen osaan - nyt otin sen kunnolla esille jotta tulee käytettyä.

Olisi myös inspiroivaa kokkailla kerran viikossa semmoinen ateria, jota ei ole aiemmin kokeillutkaan ...  Kivoja keittokirjojen reseptejä sekä niitä, joihin törmää lehdissä. Aion myös kokkailla bolgiystävien herkullisia ruokia - sellainen viikottainen "uusi resepti" olisikin mukava tapa löytää uusia kulinaarisia kokemuksia ja laajentaa makuelämyksiä!

Tämmöisen ruokalistan kirjoittelin tälle viikolle:

Maanantai:      Tortellini-pastaa kastikkeen kera
Tiistai:             Italialainen maalaiskeitto
Keskiviikko:   Papu-kasvispata keitettyjen ohraryynien kera
Torstai:           Makaronilaatikko
Perjantai:        Punakampelanfileet perunan ja parsakaalin kera
Lauantai:        Kaali-porkkana-piirakka ja salaattia ("uusi resepti" - siis minulle eka kokkauskerta)
Sunnuntai:      Gulassia keitetyiden perunoiden ja uunijuuresten kera

Alkuviikon ruokatarvikkeet on jo hankittu - nyt vain kokkailemaan!


12 kommenttia:

  1. Mulla oli kans tapana suunnitella viikon ruokalistat... Nyt suunnittelen vain pari päivää kerrallaan eteenpäin. Pitääpä taas ottaa tavaksi. Tuo on myös hyvä idea kokeilla joka viikko jotakin uutta. Koita joskus siihen piirakkaan kylmäsavustettua graavilohta. Sitä ei tarte kypsentää etukäteen. Se on helppoa ja nopeaa.
    t josu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Josu, tuo savustettu graafikoita kuulostaa herkulliselta, ja myös helppotekoiselta (ei tarvitse lohta kypsentää erikseen ensin) - sitä kokeilenkin seuraavaan lohipiirakkaan!

      Poista
  2. Varmaankin aivan ihanaa! Paljonko tuohon tuli lohta;se on jäänyt tuosta pois. Ohoh,onpa tuo Almanak paksu kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Yaelian, olikin tärkein raaka-aine jäänyt minulta pois - voi sentään! Sitä lohta on 300 g (kirjoitin sen myös tuohon ohjeeseen :)
      Olisikohan sen kirja jäänyt vähän unholaan kun se on todellakin aika suurikokoinen möhkäle - täytyy ajatella sen esille ottamista kuntoliikuntana (jospa vaikka ne hauikset hieman kiinteytyisivätbjosnoikein usein etsin Almanakasta ohjeita)!

      Poista
  3. Kiitos taas ihanasta reseptista!!! Jaksaisimpa paneutua ruoanlaittoon kuten sina. Helposti tulee tehtya samoja ruokia. Valilla sitten innostun kokeilemaan uusia juttuja ja saatan ostaa uuden keittokirjan tai jotain. Olet oikea perheenaitien ylipapitar!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi Tarja, nyt kyllä printtaan ja laitan keittiön seinälle raameihin tuon upean tittelin - jospa se antaisi hieman pondusta jälkikasvun kritiikkiä vastaan - hi hi :-) Tämä ylipapitar kyllä hakee välillä valmisruokaakin (bageleita ja pizzaa) ... ja toisinaan taas pääsee ylipappi huomauttamaan, että "Nyt voisit kyllä tuon esiliinan laittaa naulaan, kun olet viilettänyt se päällä taas koko päivän!"

      Poista
  4. Wau, toi kirja on kyllä huippujuttu! Ja etenkin perheellisten elämään. JA kiitokset resptistä, tätä kokeillaan. Kalaa tulee syötyä vain kaksi kertaa kuukaudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Satu-Maria, kirjasta saa tosi kivaa inspiraatiota, mukava että siinä huomioidaan ne kunkin vuodenajan vihannekset mm. Piirakka on helppotekoinen, ja siitä jää varmaan palanen seuraavan päivän lounaaksikin :)

      Poista
  5. Kuulostaa maukkaalta! Meillä tuo suunnittelu on välillä sitä ja välillä tätä. Oli hauska lukea sinun ruokasuunnitelmasi, ehkä innostun vielä kirjaamaan omani suunnitteluideani myös blogiin :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun inspiroidumme toistemme ruokatuumailuista - se päärynä-mustikka-tofu- herkkusi on korvan takana - vain mustikat puuttuu!

      Poista
  6. Toivottavasti löydät jostain mustikoita! Tosin toi "hyvis" on hyvää ja terveellistä muistakin marjoista tehtynä. Minä muuten tein sitä sosekeittoa. Laitoin valkopapuhummusta ( itse tehtyä), marinoituja kasviksia ( myös juhliin tehtyjä, ihania, mutta eivät kelpaa meillä muille ja annos on iso) ja porkkanasosetta, enkä juuri muuta kuin säädin suolaisuuden. Tulos oli tosi kiinnostava, hieman kirpeä sosekeitto. Melkein harmittaa, ettei siitä saa reseptiä, että voisi tehdä samaa uudelleen (ilman että aloittaa marnoiduista kasviksista...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikoita on Coopin liikkeissä pakkasessa - jotta pian pääsen kokeilemaan ...Tuo keitto kuulostaa tosi maukkaalle - ja myös ne marinoidut kasvikset! Onko ne sellaisia säilöttyjä marinoituja, vai voiko niitä tehdä ihan ympäri vuotta ... ne voisi piristää kummasti näin talvella :-)

      Poista

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)