tiistai 1. syyskuuta 2009

Uusi alku Redessä

Aloitin iltavuoron lukemalla kriisikodin "loki-kirjaa": Hän, jonka kotiin paluu oli epävarmaa viimeksi, sai tietää viikon kuluttua, että hänen perheensä on turvassa, ja pääsi siten myös palaamaan kotiin!

Otin mukaan erilaisia kartonkeja, ja kolme leimasinta sekä akvarelli-puuvärit, jotta tilaisuuden tullen voisimme tehdä kortteja naisten kanssa. Nyt kodissa oli viisi naista. Eräs nuori Itä-Eurooppalainen nainen tarvitsi erikoista huolenpitoa, joten kortinteko jäi odottamaan seuraavaa kertaa. Tyttö on ollut kodissa vasta 3 päivää, hän on pahasti riippuvainen alkoholista, ja sen vuoksi nyt kuivilla oleminen tuotti aivan fyysisiä oireita. Yleensä kotiin ei voi tulla, jos on huume- tai päihdeongelmia, mutta nyt oli kodin johtaja tehnyt poikkeuksen. Hän on tavannut tytön muutama vuosi aiemmin, ja tuntee hänet ja hänen taustansa: Sopimuksena on, että tyttö, jota kutsun "X:ksi", ei käytä alkoholia, käy vointinsa parannettua kielikoulussa ja lopettaa prostituution kokonaan.

Aika nuorena oli X jo ajautunut prostituutio-miljööseen, jossa oli ensin toiminut tanssityttönä useassa maassa, sekä Euroopassa että kauempana, ja pian myös escort-tyttönä. Kestääkseen ammattinsa, oli hän alkanut juomaan ronskimmin. Tanskassa hän joutui väkivallan kohteeksi, ja pakeni bordellista. X oli ottanut yhteyttä poliisiin, jotka toivat hänet Redeen.

X saa mietoa lääkitystä, joka rauhoittaa häntä, ja auttaa kestämään fyysisiä vieroitusoireita. Juttelimme niitä näitä, ja X kertoi yksityiskohtaisemmin tarinaansa, ja toivettaan aloittaa uudelleen, kääntää uusi puhdas sivu elämästä. Hänen motivaationsa on suuri, hän tietää että nylyinen elämäntyyli on rankkaa. Mutta hän on kiitollinen siitä että hän on vielä elossa - hän toivoo saavansa oleskeluluvan Tanskaan, jossa voisi hiljalleen oppia kielen, saada koulutuksen ja aloittaa alusta. Paluu kotimaahan juuri nyt merkitsisi paluuta alkoholi- ja prostituutio miljööseen, kotimaassa ei ole vielä samantyyppistä turvakotia perustettu. X puhuu useaa kieltä, ja Tanskan kielen myötä hänellä on hyvät edellytyksen saada työtä, taikka hakeutua koulutukseen. Mutta hetki kerrallaan eteenpäin ... rohkaisin häntä, nyt on jo kolmas päivä kuivilla päättymässä, ja seuraavana päivänä kontaktihenkilön kanssa lisäsuunnitelmia, lääkärin apua ym.

Toivon että tapaan X:n kahden viikon kuluttua, lapsuuden iltarukouksen sanoin häntä siunaten: "Tule Jeesus lapses luo, armos siunaukses suo. Tue pientä horjuvaa, johda tietä oikeaa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On mukava kun kirjoitit kommentin / ajatuksen :-)